αρχική σελίδα
  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ  |  SITEMAP  |  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ  |  ΠΕΡΙ  
Αρχική Σελίδα > Ανακοινώσεις
   
  Ανακοινώσεις


Η Ελληνική Εταιρεία Ψυχικής Υγιεινής και Νευροψυχιατρικής του Παιδιού διοργανώνει Επιστημονικό Συμπόσιο με Θέμα «Σύγχρονες απόψεις για τη Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής / Υπερκινητικότητα (αιτιολογία, αξιολόγηση, παρέμβαση): Παρουσίαση της Ελληνικής Κλίμακας  Αξιολόγησης ΔΕΠΥ-IV» το Σάββατο 30 Ιουνίου 2007 και ώρα 10:00 με 12:00 στο αμφιθέατρο του Νοσηλευτικού Ιδρύματος Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΝΙΜΤΣ), Μονής Πετράκη 10-12. Ομιλήτριες είναι η Καθηγήτρια Κλινικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Αναστασία Καλαντζή-Αζίζι και η Κλινική Ψυχολόγος και Υποψήφια Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών Κατερίνα Αγγελή. Συντονίζει ο Ψυχίατρος-Παιδοψυχίατρος Σωτήρης Κωτσόπουλος.



Επιστροφή στην κορυφή

Είναι μεγάλη η χαρά μας που ο Καθηγητής Paul Stallard, επίσημος συνεργάτης του Ινστιτούτο Έρευνας και θεραπείας της Συμπεριφοράς εδώ και 4 χρόνια, έλαβε τιμητική διάκριση από τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, για την προσφορά του στην προαγωγή της ψυχικής υγείας των παιδιών και των νέων μέσω της γ/σ θεραπείας (http://www.bath.ac.uk/news/2007/6/13/children-therapy.html). Ο Paul Stallard σπούδασε Κλινική Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο του Birmingham. Δούλεψε με παιδιά και νέους στo West Midlands πριν διορισθεί στο Τμήμα Ψυχιατρικής του Παιδιού και της Οικογένειας του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Αγγλίας, στην πόλη του Bath, όπου τώρα είναι διευθυντής. Είναι Καθηγητής Ψυχικής Υγείας του Παιδιού και της Οικογένειας στο Bath University και συντονίζει ένα μεγάλο αριθμό χρηματοδοτούμενων ερευνητικών προγραμμάτων για τη μελέτη της επίδρασης τραυματικών εμπειριών και χρονίων ασθενειών στα παιδιά. Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από εβδομήντα άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά με σύστημα κριτών, ενώ τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τη χρήση της γνωσιακής-συμπεριφοριστικής ψυχοθεραπείας σε παιδιά, τη μετατραυματική διαταραχή άγχους και τις ψυχολογικές επιδράσεις της χρόνιας ασθένειας στα παιδιά. Στο Ινστιτούτο Έρευνας και θεραπείας της Συμπεριφοράς, έχει παρουσιάσει δύο workshops. To πρώτο, που διοργανώθηκε την άνοιξη 2004 διήρκεσε τρεις ημέρες, αφορούσε στις γ/σ τεχνικές σε παιδιά όπως τις περιγράφει και στο βιβλίο του THINK GOOD-FEEL GOOD, A cognitive Behavioural Therapy Workbook for Children and Young People. Στο δεύτερο, που διοργανώθηκε την άνοιξη του 2006, διήρκεσε μία ημέρα, παρουσίασε το πρόγραμμα FRIENDS. Το βιβλίο του THINK GOOD-FEEL GOOD, A cognitive Behavioural Therapy Workbook for Children and Young People έχει ήδη μεταφραστεί στα Ελληνικά από τις κ. Α. Τασίου και Χ. Γκουντή υπό την επιστημονική επιμέλεια της Μ. Ζαφειροπούλου και κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο τυπωθήτω Γ. Δαρδανός με τον τίτλο ΣΚΕΦΟΜΑΙ ΣΩΣΤΑ-ΝΙΩΘΩ ΚΑΛΑ . Το συνοδό βιβλίο με τίτλο Α Clinician’s Guide to THINK GOOD-FEEL GOOD Using CBT with Children and Young People, βρίσκεται σε διαδικασία μετάφρασης και σύντομα θα κυκλοφορήσει από τον ίδιο εκδοτικό οίκο. To Πρόγραμμα FRIENDS για παιδιά του Δημοτικού έχει, υπό την εποπτεία της Μ. Ζαφειροπούλου, προσαρμοστεί στα Ελληνικά και έχει ολοκληρωθεί το πιλοτικό πρόγραμμα εφαρμογής του με ενδιαφέροντα αποτελέσματα. Η εφαρμογή του διεξάγεται τώρα σε ευρύτερο πληθυσμό μαθητών και τα αποτελέσματα αναμένονται σε ένα περίπου έτος, ώστε να ολοκληρωθεί και το follow-up. Προετοιμάζεται, επίσης, από μέλη του ΙΕΘΣ η προσαρμογή στα Ελληνικά του προγράμματος FRIENDS που απευθύνεται σε εφήβους.

Επιστροφή στην κορυφή

Ενημερώθηκε η σελίδα:
Σεμινάρια - Workshop


Επιστροφή στην κορυφή


Μετά από απόφαση του Δ.Σ. του Ι.Ε.Θ.Σ. ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣ ορίζεται στα 15 € και το ποσό αυτό καταβάλλεται στη γραμματεία μετά το πέρας της συνάντησης. Η απόφαση αυτή αφορά μόνο για άτομα που αιτούνται ψυχοθεραπεία στο Τμήμα Θεραπειών Ενηλίκων από 15.12.2006 και θα ξεκινήσουν την θεραπεία τους από 1.2.2007.
Δείτε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την διαδικασία ή επικοινωνήστε με την γραμματεία.


Επιστροφή στην κορυφή


Το Τμήμα Θεραπειών Ενηλίκων ανακοινώνει ότι θα δέχεται αιτήσεις για ψυχοθεραπεία γνωσιακής - συμπεριφοριστικής κατεύθυνσης από πρώτης Οκτωβρίου 2006.
Δείτε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την διαδικασία ή επικοινωνήστε με την γραμματεία.


Επιστροφή στην κορυφή

Ενημερώθηκαν οι σελίδες:
Πρόγραμμα B' έτους
Σημειώσεις.


Επιστροφή στην κορυφή

Ενημερώθηκε η σελίδα Διαταραχές.


Επιστροφή στην κορυφή

Δημιουργήθηκε καινούργια σελίδα με τις Εκδόσεις του ΙΕΘΣ.

Επιστροφή στην κορυφή

Το Ινστιτούτο Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς διοργανώνει σεμινάριο για την αξιολόγηση και αποκατάσταση των μαθησιακών δυσκολιών. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Επιστροφή στην κορυφή



Επιστροφή στην κορυφή

Ενημερώθηκαν οι σελίδες:
Εργασίες εκπαιδευόμενων
Πρόγραμμα Α' έτους
Σημειώσεις.


Επιστροφή στην κορυφή

Προϋπόθεση για την συμμετοχή στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι η κατοχή:
 • Πτυχίου Ψυχολογίας Ελληνικού Πανεπιστημίου ή Πανεπιστημίου του εξωτερικού (ισοτιμία και αντιστοιχία από το ΔΙ.ΚΑ.ΤΣΑ.) ή
 • Πτυχίου Ιατρικής, ειδικότητα Ψυχιατρικής (Ειδικευόμενοι Ψυχίατροι γίνονται επίσης δεκτοί)
 • Άδειας ασκήσεως επαγγέλματος.
Οι ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΙΕΘΣ θα πρέπει να στέλνουν το βιογραφικό τους στην γραμματεία του Ινστιτούτου μεταξύ 10 και 30 Σεπτεμβρίου. Μετά από προεπιλογή, οι επιλεχθέντες θα κληθούν για συνέντευξη την τρίτη εβδομάδα του Οκτώβρη.
Τρόποι αποστολής βιογραφικού:
Επιστροφή στην κορυφή

Ανακοινώνεται ότι η τελική εξέταση για τους τελειόφοιτους θα γίνει την Τρίτη 20 Ιουνίου 2006 12.00-14.00 μ.μ. Στις εξετάσεις δικαιούνται να λάβουν μέρος όσοι έχουν καταθέσει στην γραμματεία.
 1. 4 ολοκληρωμένα case studies (στην μορφή όπως αναφέρεται στο : http://www.ibrt.gr/ekpaideysi/domi-odigies.pdf), υπογεγραμμένα από τους επόπτες τους.
 2. Διπλωματική εργασία, εγκεκριμένη από τον επόπτη τους.
 3. Βεβαιώσεις παρακολούθησης 8 σεμιναρίων
 4. Βεβαίωση από τον υπεύθυνο εκπαιδευτικού προγράμματος ότι η βαθμολογία τους για τα 4 έτη ξεπερνά το 5.

Επιστροφή στην κορυφή

Στον κατάλογο των βιβλίων προστέθηκαν οι τίτλοι των διπλωματικών εργασιών, εργασιών έτους και Journal Club που είναι διαθέσιμοι από την βιβλιοθήκη. Επιστροφή στην κορυφή


Ενημερώθηκαν οι σελίδες:
Ελληνική ομάδα του ΙΡΤ
Έρευνα στο ΙΕΘΣ
Βιβλιοθήκη


Επιστροφή στην κορυφή

Στην σελίδα Βιβλιογραφία προστέθηκε ένας κατάλογος με βιβλιογραφικές συστάσεις για ειδικούς.

Επιστροφή στην κορυφή

Ενημερώθηκαν οι σελίδες:
Σεμινάρια - Workshop
Journal Club
Απόφοιτοι
Σπουδαστές
Εργασίες μελών ΙΕΘΣ.


Επιστροφή στην κορυφή

Ενημερώθηκε η σελίδα:
Εργασίες εκπαιδευόμενων


Επιστροφή στην κορυφή


Η ελληνική ομάδα του ΙΡΤ βλέποντας το συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον για το πρόγραμμα, αποφάσισε να συνεχίσει να ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους μέσα από έναν νέο ιστοχώρο. Η νέα διεύθυνση είναι www.ibrt.gr/ereyna/ipt.html.

Επιστροφή στην κορυφή

Ενημερώθηκαν οι σελίδες:
Έρευνα στο ΙΕΘΣ
Πρόγραμμα Α' έτους
Πρόγραμμα B' έτους
Σημειώσεις.


Επιστροφή στην κορυφή Το ΙΕΘΣ και οι εκδόσεις Τυπωθήτω - Γιώργος Δαρδανός, σας προσκαλούν να τιμήσετε με την παρουσίας σας την ομιλία με θέμα:

Πρόγραμμα Friends, Ένα Γνωσιακό Συμπεριφοριστικό Πρόγραμμα Για Την Ενίσχυση Της Συναισθηματικής Ανθεκτικότητας Των Παιδιών, Εφαρμογή Στο Σχολείο.

Η ομιλία θα λάβει χώρα στις 29/3/2006 και ώρα 19:00, στην Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου Ελλάδος, Ακαδημίας 23. Εισηγητής θα είναι ο Paul Stallard, Consultant Clinical Psychologist, ενώ χαιρετισμούς θα απευθύνουν η κ. Μίκα Φατούρου, Ομότιμη Καθηγήτρια Κλινικής Ψυχολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και η κ. Αναστασία Καλαντζή - Αζίζη, Καθηγήτρια Κλινικής Ψυχολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στην εκδήλωση προεδρεύει η κ. Μαρία Ζαφειροπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ενώ θα υπάρχει και παράλληλη μετάφραση από την ψυχολόγο κ. Καρμελίνα Ρούσσου. Στα πλαίσια της ομιλίας θα γίνει και παρουσίαση της ελληνικής έκδοσης του βιβλίου του Paul Stallard, "Σκέφτομαι σωστά, νιώθω καλά". Δείτε και την αφίσα της εκδήλωσης.


Επιστροφή στην κορυφή

Σας ενημερώνουμε ότι στο εξής οι υπεύθυνοι μήνα για το intake θα πρέπει να προετοιμάζονται και να παρουσιάζουν σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν αναρτηθεί στη σελίδα των σημειώσεων στο τέλος της σελίδας, σε μορφή pdf.

Επιστροφή στην κορυφή

Ανακοινώνεται ότι η τελική εξέταση για τους τελειόφοιτους θα γίνει τη Δευτέρα 13 Μαρτίου 2006 12.00-13.30 μ.μ. Επίσης ενημερώνουμε ότι μπορείτε να βρείτε αναρτημένες στο δικτυακό μας τόπο τις σημειώσεις των μαθημάτων.

Επιστροφή στην κορυφή

Ενημερώθηκαν οι σελίδες των σεμιναρίων, του Journal Club, της έρευνας στο ΙΕΘΣ, της έρευνας μελών, ενώ δημιουργήθηκε και σελίδα για τις διπλωματικές εργασίες των φοιτητών.

Επιστροφή στην κορυφή

Τo ΙΕΘΣ διοργανώνει ομιλία με θέμα "Πρόγραμμα FRIENDS: Η εφαρμογή του στα σχολεία και τα πρώτα συμπεράσματα", την Τετάρτη, 29/3/2006, 19.00-21.00 και σεμινάριο με θέμα "Ένα γνωσιακό συμπεριφοριστικό πρόγραμμα για την ενίσχυση της συναισθηματικής ανθεκτικότητας των παιδιών - εφαρμογή στο σχολείο (Πρόγραμμα FRIENDS)" την Πέμπτη, 30/3/2006, 10.00-13.00. Κόστος συμμετοχής: 50 Ευρώ

Εισηγητής : Paul Stallard, Consultant Clinical Psychologist, Head of Child & Adolescent Psychology, Royal United Hospital, Bath, UK & Professor of Child and Family Mental Health, University of Bath, UK

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το ΙΕΘΣ.


Επιστροφή στην κορυφή

Σε μια ειδική συνεδρίαση με ευκαιρία τις εκλογές ανακήρυξης νέου Διοικητικού Συμβουλίου, τα μέλη της πολυάριθμης αμερικανικής ένωσης για την πρόοδο της θεραπείας συμπεριφοράς Association for the Advancement of Behavior Therapy (ΑΑΒΤ) ψηφίσαν 4 προς 1 για να αλλάξουν το όνομα της οργάνωσης σε "ένωση για τη συμπεριφοριστική και γνωστική θεραπεία". (Τέσσερις άνθρωποι σημείωσαν στις ψήφους τους ότι θα παραιτούνταν εάν η αλλαγή ονόματος δεν ψηφιζόταν). Αυτή η αλλαγή απεικονίζει το γεγονός ότι μια από τις μεγαλύτερες οργανώσεις Θεραπευτών CBT στον κόσμο, η AABT έχει περιλάβει τα τελευταία χρόνια ένα μεγάλο αριθμό μελών που πιστεύουν ότι η θεραπεία που ασκούν περιγράφεται καλύτερα με τον όρο Γνωσιακή - Συμπεριφοριστική.

Επ' ευκαιρία εάν ενδιαφέρεστε για Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Θεραπεία (CBT) και τις εξελίξεις σε αυτή την μεγάλη οργάνωση, πατήστε εδώ http://www.aabt.org για να λάβετε πληροφορίες, όπως για το επόμενο συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 17 και 20 Νοεμβρίου 2005 στην Ουάσιγκτον, DC


Επιστροφή στην κορυφή

Η απόφαση για την επιλογή του υποψηφίου που θα λάβει την υποτροφία "Γ. Μπουλουγούρης" λήφθηκε στην συνεδρίαση του Δ.Σ. του Ι.Ε.Θ.Σ. Επιλέχθηκε η φοιτήτρια του μεταπτυχιακού τμήματος Σχολικής Ψυχολογίας του Παν/μίου Αθηνών κυρία Κακλαμάνη Γεωργία. Το Δ.Σ. του Ι.Ε.Θ.Σ εύχεται καλή επιτυχία στη νέα υπότροφό του.

Επιστροφή στην κορυφή

Στην φετινή διαδικασία επιλογής προσήλθε ένας μεγάλος αριθμός υποψηφίων. Εξ αυτών οι 68 υποψήφιοι κλήθηκαν να λάβουν μέρος σε συνέντευξη επιλογής.

Όλοι οι κληθέντες υποψήφιοι κάλυπταν τις βασικές προϋποθέσεις (άδεια άσκησης επαγγέλματος ψυχολόγου ή ψυχιάτρου), πολλοί είναι κάτοχοι μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών και ένα μεγάλο μέρος αυτών μπορούσε να αποδείξει μέσω του βιογραφικού του σημειώματος ενδιαφέρον για την γνωσιακή - συμπεριφοριστική θεραπεία.

Για την επιλογή ήταν απαραίτητη η διαδικασία της συνέντευξης. Eπιλέχθηκαν 26 άτομα και λήφθηκε απόφαση για την υποψηφία που θα λάβει την υποτροφία "Γ. Μπουλουγούρης".

Οι επιτυχόντες καλούνται να εγγραφούν ως τις 28/10 και να καταβάλουν την πρώτη δόση των διδάκτρων τους. Σε περίπτωση που δεν εγγραφεί κάποιος από τους επιτυχόντες, θα κληθούν οι επιλαχόντες υποψήφιοι.

Ευχόμαστε σε όλους τους επιτυχόντες καλή επιτυχία στις σπουδές τους.

Επιτυχόντες
1. Ανδρουλάκη Κλαίρη Πτυχίο Ψυχολογίας Παν. Κρήτης
2. Βερβέρη Γεωργία Ιατρική Παν/μιου Κρήτης
3. Γαϊτανά Σοφία Πτυχίο Κλ. Ψυχολογίας Padova Italia
4. Δεληγιάννη Κων/να Μεταπτυχιακό δίπλωμα στην Αναπτυξιακή
Ψυχοπαθολογία Παν. Reading U.K.
5. Θολούλη Έλλη Ψυχολόγος
6. Κακλαμάνη Γεωργία ΥΠΟΤΡΟΦΙΑ "ΜΠΟΥΛΟΥΓΟΥΡΗ"
Μεταπτυχιακό Σχολ. Ψυχολογίας Παν. Αθηνών
7. Κατσαρή Μαρίνα Μεταπτυχιακό Προγ. στη Βασική & Εφαρμοσμένη Γνωσιακή Επιστήμη. Πτυχίο τμ. Ψυχολογίας Παν. Αθηνών
8. Κάττουλας Εμμανουήλ Πτυχίο Ιατρικής Παν/μιου Αθηνών
9. Κοπανάκης Διογένης Πτυχίο ιατρικής Παν. Αθηνών. Ειδικευόμενος στον Ευαγγελισμό
10. Κουβαράκη Έλλη Πτυχίο Ψυχολογίας Παν. Αθηνών
11. Λασκαρίδου Κατερίνα Msc Child Development London Institute of Education
12. Λιάτσικος Γιάννης Πτυχίο Κλ. & Συμβουλευτικής Ψυχολογίας Παν. Σόφιας
13. Μάμα Ευτυχία Μεταπτυχιακό στην Ψυχική Υγεία King's College, Univ. Of London. Πτυχίο Ψυχολογίας Παντείου
14. Μάρκου Καλομοίρα Πτυχίο Ψυχολογίας Παν. Σόφιας
15. Αντωνίου Βασιλική Μεταπτυχιακό Εργασιακής Οργανωτικής
Ψυχολογίας Goldsmiths College Univ. Of London, Πτυχίο Ψυχολογίας Παν. Κρήτης
16. Παδιατέλη Ελένη Πτυχίο Ψυχολογίας Παν. Αθηνών
17. Πανοπούλου 'Αννα Πτυχίο Ψυχολογίας Παντείου
18. Παραράς Πολύβιος - Γεράσιμος Πτυχίο Ψυχολογίας Παν. Αθηνών
19. Περδικάρη Ευρυδίκη Μsc in Occupational Psychology, London Guidhall University, Bsc In Psychology Middlesex Univ.
20. Σαμιώτη Φωτεινή Πτυχίο Ψυχολογίας Παντείου Παν.
21. Σκοπελίτου Μαρία Σοφία Πτυχίο Ψυχολογίας Παντείου Παν.
22. Σπανός Γιώργος Certificate in Counseling Psychology, London School of Counseling & Psychotherapy Μεταπτυχιακό Κλ. Νευροψυχολογίας Ινστ. Ψυχιατρικής Παν. Λονδίνου
23. Στρουμπούλη Αικατερίνη Πτυχίο Ψυχολογίας Παντείου
24. Τασσιοπούλου Μαρίκα Msc in Developmental Psychopathology Durham Univ. U.K. Πτυχίο Ψυχολογίας Παν. Κρήτης
25. Τοκατλίδου Ξένια Msc In Child Development Institute of Education Univ.London,
26. Τσάτσου Βασιλική Μsc Ψυχική Υγεία Παιδιού και Εφήβου Ινστιτούτο Ψυχιατρική King's College London. Πτυχίο Ψυχολογίας Παντείου Παν.
Επιλαχούσες
Κύρκα Ουρανία Πτυχίο Ψυχολογίας Παντείου
Πασλίδη Κυριακή Μεταπτυχιακό Κοινωνικής Ψυχιατρικής Ιατρικής Σχολής Παν. ΙωαννίνωνBsc Univ. Of East London


Επιστροφή στην κορυφή

Το Δ.Σ. του Ι.Ε.Θ.Σ. στην τακτική του συνεδρίαση στις 4/10/2005, αποφάσισε να χορηγήσει για το ακαδημαϊκό έτος 2004-2005 το Ετήσιο Βραβείο Γαλάτεια Δημάκου στην σπουδάστρια Αναστασία Σοφιανοπούλου για εργασία της που παρουσιάστηκε στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχολογίας της Υγείας:

Ευθυμίου, Κ. & Σοφιανοπούλου, Α. Διακοπή καπνίσματος: Παρουσίαση ενός εγχειριδίου (manual) για θεραπευτές και θεραπευόμενους (2004, Οκτώβριος). Ανακοίνωση στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχολογίας της Υγείας. Αθήνα: Πάντειο Πανεπιστήμιο.


Επιστροφή στην κορυφή

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του Δ' Κύκλου Ευαισθητοποίησης για την περίοδο 2005-2006.

Επιστροφή στην κορυφή

Το Ι.Ε.Θ.Σ. θα λάβει μέρος στο 10 Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχολογικής Έρευνας που θα γίνει 1 με 4 Δεκεμβρίου στα Ιωάννινα με τις ακόλουθες εργασίες.

1. Συμπόσιο
Μελέτη περιστατικών (case studies) στο Γνωσιακό – Συμπεριφοριστικό μοντέλο: παρουσίαση και ανάλυση περιπτώσεων.
Οργανωτής: Ινστιτούτο Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς, Τμήμα Θεραπειών, Αθήνα
Πρόεδρος: Κ. Ευθυμίου
Συζητητής: Ν. Χαρίλα

2. Συμπόσιο
Εφαρμογές Γνωσιακής-Συμπεριφοριστικής Ψυχοθεραπείας σε παιδιά και εφήβους
Διοργάνωση - Συντονισμός : Α. Καλαντζή-Αζίζι, Μ. Ζαφειροπούλου
Ομάδα Παιδιών και Εφήβων, Ινστιτούτο Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς, Αθήνα

3. Workshop
Κ. Ευθυμίου, Σ. Ρακιτζή: Το απαρτιωτικό ψυχολογικό θεραπευτικό πρόγραμμα (I.P.T.): Ευαισθητοποίηση σε ένα γνωσιακό – συμπεριφοριστικό ομαδικό πρόγραμμα για την Σχιζοφρένεια

Αναλυτικές πληροφορίες σε μορφή PDF.


Επιστροφή στην κορυφή

Σας ανακοινώνουμε ότι οι εξετάσεις για το 3ο έτος θα γίνουν την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2005 6-8 μ.μ. Επίσης ενημερώνουμε ότι μπορείτε να βρείτε αναρτημένες στο δικτυακό μας τόπο τις σημειώσεις των μαθημάτων.

Επιστροφή στην κορυφή

Δείτε στη σελίδα των συνεδρίων τις νέες προσθήκες για το 37ο ετήσιο συνέδριο της EABCT (το οποίο θα διεξαχθεί για πρώτη φορά μαζί με το 5ο παγκόσμιο συνέδριο της World Congress of Cognitive and Behaviour Therapy (WCBCT)) και το συνέδριο της German Association for Behaviour Therapy.

Επιστροφή στην κορυφή

Το Ινστιτούτο Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς (ΙΕΘΣ) από την ακαδημαϊκή χρονιά 2002 - 2003 θέσπισε υποτροφία στο όνομα του ιδρυτή του Γιάννη Μπουλουγούρη. Η υποτροφία καλύπτει το οικονομικό κόστος για όλο το κύκλο σπουδών (4 χρόνια) και απονέμεται σε έναν από τους εκπαιδευόμενους κάθε εκπαιδευτικού έτους.

Η υποτροφία απευθύνεται σε φοιτητές μεταπτυχιακών προγραμμάτων στη Ψυχολογία σε Πανεπιστήμιο της ημεδαπής ή ειδικευόμενους ψυχίατρους, οι οποίοι δεν υπερβαίνουν το 30ο έτος της ηλικίας τους και βρίσκονται ακόμη στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Το ΙΕΘΣ προκηρύσσει και για το εκπαιδευτικό έτος 2005-06 την υποτροφία "Γιάννης Μπουλουγούρης". Οι υποψήφιοι θα πρέπει να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους ως τις 30/9/2005.


Επιστροφή στην κορυφή

Οι αρχαιρεσίες που διεξήχθησαν στις 15 Ιουνίου 2005 για την εκλογή του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΕΘΣ ανέδειξαν τα εξής μέλη:

Αναστασία Καλαντζή- Αζίζι, Ντιάνα Χαρίλα, Μαρία Ζαφειροπούλου, Κώστα Ευθυμίου, Θωμά Καλπάκογλου, Μαριανίκη Βλάχου και Κατερίνα Αγγελή.

Μετά από εκλογή για τις θέσεις των μελών στο Διοικητικό Συμβούλιο, η σύνθεση του Δ.Σ. προκύπτει ως ακολούθως:

Αναστασία Καλαντζή- Αζίζι-Πρόεδρος, Επιστημονική Υπεύθυνος,
Ντιάνα Χαρίλα-Οργανωτική Γραμματέας,
Μαρία Ζαφειροπούλου-Γραμματέας,
Κώστας Ευθυμίου-Ταμίας με βοηθούς τις Μαριανίκη Βλάχου και Κατερίνα Αγγελή ,
Θωμάς Καλπάκογλου-Διοικητικός Υπεύθυνος,
Μαριανίκη Βλάχου και Κατερίνα Αγγελή-Αναπληρωματικά Μέλη.


Επιστροφή στην κορυφή

Σας ενημερώνουμε ότι, μετά την εκλογή του καινούριου Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΕΘΣ, οι επιμέρους αρμοδιότητες ορίζονται ως εξής:
Συντονισμός Εκπαίδευσης: Θωμάς Καλπάκογλου με τη Μ. Βλαβιανού ως Βοηθό Συντονίστρια και τις Μ. Βλάχου και Κ. Αγγελή υπεύθυνες για το Journal Club και τις Διπλωματικές.
Ερευνητικός Τομέας: Ν. Χαρίλα και Γ. Ευσταθίου
Θεραπευτικός Τομέας: Κ. Ευθυμίου.

Επί πλέον, ορίστηκαν ως υπεύθυνοι,
Ο Κ. Ευθυμίου, ο Γ. Ευσταθίου και η Μ. Βλαβιανού για τον "Κύκλο Ευαισθητοποίησης στην ΓΣΘ".
ο Κ. Ευθυμίου για την Ιστοσελίδα και το Περιοδικό του ΙΕΘΣ,
η Κ. Αγγελή για τις Εκδόσεις,
η Ν. Χαρίλα για τα Συνέδρια και τις Εκδηλώσεις,
η Μ. Βλαβιανού για τα Workshops, και, τέλος,
ο Κ. Ευθυμίου και η Σ. Λαρδούτσου για τη Βιβλιοθήκη


Επιστροφή στην κορυφή

Με λύπη μας ανακοινώνουμε ότι ο Καθηγητής Δρ Klaus Grawe πέθανε απροσδόκητα την Κυριακή, 10 Ιουλίου 2005. Αν και η αιτία του θανάτου του δεν έχει καθοριστεί ακόμα, ξέρουμε ότι κατέρρευσε και πέθανε αμέσως.

Ο θάνατος του Klaus είναι ένας βαθύς κλονισμός για όλους που τον ήξεραν ή προσωπικά ή μέσω της δουλειάς του. Με την απώλεια του Klaus Grawe θα λείψει μια ισχυρή και σαφής φωνή για την επιστημονική ψυχολογία, και την επιστημονικά βασισμένη ψυχοθεραπεία στην Ελβετία, τη Γερμανία, και τον κόσμο ολόκληρο (http://www.grawe.ch/).


Επιστροφή στην κορυφή

Προϋπόθεση για την συμμετοχή στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι η κατοχή:
 • Πτυχίου Ψυχολογίας Ελληνικού Πανεπιστημίου ή Πανεπιστημίου του εξωτερικού (ισοτιμία και αντιστοιχία από το ΔΙ.ΚΑ.ΤΣΑ.) ή
 • Πτυχίου Ιατρικής, ειδικότητα Ψυχιατρικής (Ειδικευόμενοι Ψυχίατροι γίνονται επίσης δεκτοί)
 • Άδειας ασκήσεως επαγγέλματος.
Οι ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΙΕΘΣ θα πρέπει να στέλνουν το βιογραφικό τους στην γραμματεία του Ινστιτούτου μεταξύ 10 και 30 Σεπτεμβρίου.

Τρόποι αποστολής βιογραφικού:


Επιστροφή στην κορυφή

Ανακοίνωση προς τους τελειόφοιτους

Τη Τετάρτη 13/7/2005 στις 14:00 θα διεξαχθούν οι προφορικές τελικές εξετάσεις για την απόκτηση Διπλώματος Γνωσιακής - Συμπεριφοριστικής Ψυχοθεραπείας. Στις εξετάσεις δικαιούνται να λάβουν μέρος όσοι έχουν καταθέσει στην γραμματεία
 1. 4 case studies (στην μορφή όπως αναφέρεται στο http://www.ibrt.gr/ekpaideysi/domi-odigies.pdf ), υπογεγραμμένα από τους επόπτες τους.
 2. Διπλωματική εργασία, εγκεκριμένη από τον επόπτη τους
 3. Βεβαιώσεις παρακολούθησης 8 σεμιναρίων
 4. Βεβαίωση από τον υπεύθυνο εκπαιδευτικού προγράμματος ότι η βαθμολογία τους για τα 4 έτη ξεπερνά το 5.


Επιστροφή στην κορυφή

Στα πλαίσια της ανταλλαγής απόψεων και παρατηρήσεων με τους σπουδαστές σχετικά με την ακαδημαϊκή χρονιά που πέρασε και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΙΕΘΣ, οργανώνεται κοινή συνάντηση εκπαιδευτών/ εποπτών και σπουδαστών την Τρίτη 12 Ιουλίου από τις 5 το απόγευμα εως τις 9 το βράδυ.

Στη διάρκεια του πρώτου δίωρου (5-7 μ.μ.) θα γίνει συζήτηση εκπαιδευτών/εποπτών με τους σπουδαστές του Ινστιτούτου και θα δοθεί η ευκαιρία να ακουστούν οι απόψεις και παρατηρήσεις των σπουδαστών πάνω στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα την χρονιά που μόλις ολοκληρώθηκε.

Για το επόμενο δίωρο (7-9 μ.μ.) θα παραμείνουν οι εκπαιδευτές / επόπτες και θα συζητήσουν γύρω από τις ιδέες και παρατηρήσεις των σπουδαστών καθώς και για άλλα θέματα που αφορούν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Η παρουσία σου είτε είσαι επόπτης/εκπαιδευτής είτε είσαι σπουδαστής, είναι σημαντική στη συνάντηση αυτή, έτσι ώστε όλοι μαζί να συμβάλουμε για να διαμορφώσουμε το πρόγραμμα σπουδών ακόμη καλύτερο.


Επιστροφή στην κορυφή

Το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Αντιμετώπιση της Σεξουαλικής Κακοποίησης θα λάβει χώρα από 25 έως 27 Νοεμβρίου 2005, στην Ελληνοαμερικανική Ένωση, Μασσαλίας 22, Αθήνα. Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες.

Επιστροφή στην κορυφή

Μετά την επιτυχία του σεμιναρίου του ψυχοεκπαιδευτικού προγράμματος Ι.Ρ.Τ. είναι περισσότερο από αναγκαίο να υλοποιήσουμε την υπόσχεση που δώσαμε, εμείς που ενδιαφερόμαστε για το πρόγραμμα, να δημιουργήσουμε ένα forum επικοινωνίας, ανταλλαγής απόψεων και εμπειριών σχετικά με την εφαρμογή του προγράμματος. Αποφασίσαμε λοιπόν να δημιουργήσουμε στην ιστοσελίδα του ΙΕΘΣ, έναν χώρο που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες μας. Σε αυτήν την ιστοσελίδα θα παρέχονται πληροφορίες που αφορούν την εμπειρική τεκμηρίωση του Ι.Ρ.Τ., νέες έρευνες από όλα τα κέντρα ανά τον κόσμο που εφαρμόζουν το πρόγραμμα καθώς και νέα της ελληνικής ομάδας.
Διεύθυνση: www.ibrt.gr/ereyna/ieths.html


Επιστροφή στην κορυφή

Κύκλος ευαισθητοποίησης με τη γνωσιακή - συμπεριφοριστική ψυχοθεραπεία
Κύκλος Ευαισθητοποίησης

Ελληνική Εταιρεία Έρευνας της Συμπεριφοράς
Page in english