Έκδοση του τέταρτου Τεύχους του περιοδικού «Γνωσιακή – Συμπεριφοριστική Έρευνα και Θεραπεία»

Έκδοση του τέταρτου Τεύχους του Ελληνικού Περιοδικού Γνωσιακής – Συμπεριφοριστικής Έρευνας και Θεραπείας

Κυκλοφόρησε το πρώτο τεύχος του τρίτου τόμου του Ελληνικού Περιοδικού Γνωσιακής – Συμπεριφοριστικής Έρευνας και Θεραπείας. Πρόκειται ουσιαστικά για το τέταρτο τεύχος του περιοδικού το οποίο εκδίδεται. Παρά το γεγονός ότι στα σχέδια της Συντακτικής Επιτροπής ήταν, το τρέχον τεύχος να εκδοθεί πολύ συντομότερα, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της εξαμηνιαίας έκδοσης του περιοδικού, αυτό δυστυχώς δεν κατέστη εφικτό, λόγω ειδικών συνθηκών.

Το τεύχος αυτό έχει μία ιδιαιτερότητα. Σχεδιάστηκε από τη Συντακτική Επιτροπή υπό τη διεύθυνση του αγαπητού συναδέλφου μας Κωνσταντίνου Ευθυμίου. Ολοκληρώθηκε και εκδίδεται απουσία του, με τη γράφουσα να συντάσσει το σημείωμα έκδοσης. Ο σχεδιασμός, το στήσιμο, η υλοποίηση και η έκδοση ενός περιοδικού αφιερωμένο στην
έρευνα αποκλειστικά στο πεδίο της Γνωσιακής Συμπεριφοριστικής Θεραπείας στην Ελλάδα ήταν ένα όραμα του Κ. Ευθυμίου, το οποίο υλοποιήθηκε, ύστερα από συστηματικό σχεδιασμό και προετοιμασία από τη Συντακτική Επιτροπή, με την έκδοση του πρώτου τεύχους τον Σεπτέμβριο 2014. Μία σειρά αξιόλογων άρθρων εντάχθηκαν στα τρία προηγούμενα τεύχη, για τη δημοσίευση των οποίων συνεργαστήκαμε άριστα με αξιόλογους συναδέλφους στο χώρο της ΓΣΘ. Το όραμα αυτό συνεχίζεται με την έκδοση του παρόντος τεύχους, και θα συνεχιστεί με τα επόμενα τεύχη που θα ακολουθήσουν, με την ευθύνη και επιμέλεια της νέας Συντακτικής Επιτροπής.

Το τρέχον τεύχος περιλαμβάνει πέντε άρθρα, ανασκοπήσεις της βιβλιογραφίας, πάνω σε επίκαιρα θέματα που αφορούν την άσκηση της Γνωσιακής Συμπεριφοριστικής Θεραπείας (ΓΣΘ). Τα δύο πρώτα άρθρα συζητούν το ρόλο και τη σημασία της θεραπευτικής σχέσης, της θεραπευτικής συμμαχίας και της ενσυναίσθησης στη ΓΣΘ. Ακολουθεί ένα άρθρο που συζητά το ρόλο του παιχνιδιού στην ΓΣΘ με τα παιδιά και τους εφήβους και μας εισάγει στην Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Παιγνιοθεραπεία (ΓΣΠΘ), η οποία αποτελεί αποτελεσματική θεραπευτική προσέγγιση για μια σειρά διαταραχών της παιδικής και εφηβικής ηλικίας. Το επόμενο άρθρο παρουσιάζει παραδείγματα ψυχοκοινωνικών παρεμβάσεων για τη Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής/ Υπερκινητικότητα στους ενήλικες, και συζητά την αποτελεσματικότητά τους. Το τελευταίο άρθρο αναφέρεται στο μοντέλο «Good Lives» και την ενσωμάτωσή του στα θεραπευτικά προγράμματα για σεξουαλικούς παραβάτες.

Το περιοδικό είναι διαθέσιμο και σε ηλεκτρονική μορφή, για να το κατεβάστε πατήστε εδώ.

Δρ. Αναστασία Σοφιανοπούλου
Βοηθός Σύνταξης