Βιοψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις στην Σχιζοφρένεια

Το ψυχιατρικό τμήμα Ενηλίκων του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς» και το Ινστιτούτο Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς διοργανώνουν από κοινού ένα διήμερο με θέμα «Bιοψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις στην Σχιζοφρένεια».

Το ψυχιατρικό τμήμα ενηλίκων «Γ. Γεννηματάς» διοργανώνει την ημερίδα το Σάββατο 30 Μαΐου στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών υπό την αιγίδα της Πανελλήνιας Εταιρείας Ψυχιάτρων Γενικών Νοσοκομείων (Π. Ε. ΨΥ. Γ. Ε. Ν) με σκοπό την παρουσίαση της εμπειρίας μας στο πεδίο της ολιστικής θεραπευτικής αντιμετώπισης της νόσου αλλά και την ανάδειξη του σύγχρονου προβληματισμού γύρω από τα νεώτερα δεδομένα και εξελίξεις.

Το ψυχιατρικό τμήμα «Γ. Γεννηματάς» ιδρύθηκε στα πλαίσια του Ε. Σ. Υ. το 1986 από ομάδα ψυχιάτρων (Δ. Σακκάς, Π. Γεωργιλά, Μ. Περιστερίδου, Α. Κουρκούμπας, Μ. Διαλλινά και Χ. Χριστοδούλου) υπό την καθοδήγηση του Β. Γκαρέλη και στη συνέχεια του Κ. Αλεξανδρόπουλου. Σήμερα χρέη διευθυντή εκτελεί ο κος. Δ. Σακκάς. Στην διάρκεια των 23 χρόνων λειτουργίας του τμήματος μέσα από εγγενείς και επίκτητες δυσκολίες εδραιώθηκε και υπηρετεί την ψυχική υγεία παρέχοντας κλινικό και εκπαιδευτικό έργο. Η ημερίδα αφιερώνεται στην μνήμη του πρώτου Διευθυντή του τμήματος κ. Β. Γκαρέλη.

Το ψυχιατρικό τμήμα ενηλίκων του νοσοκομείου. «Γ. Γεννηματάς» είναι το πρώτο τμήμα στην Ελλάδα, το οποία φιλοξενεί την εφαρμογή του ομαδικού-γνωσιακού συμπεριφοριστικού προγράμματος ΙΡΤ (Integrated Psychological Therapy) στα πλαίσια ενός ερευνητικού πρωτοκόλλου που αποσκοπεί στην προσαρμογή του στα ελληνικά δεδομένα αλλά και στην διαπίστωση της αποτελεσματικότητάς του.

Η απαρτιωτική ψυχολογική θεραπεία είναι ένα δομημένο πρόγραμμα ομαδικής θεραπείας που δημιουργήθηκε και μετεξελίχθηκε στην πανεπιστημιακή ψυχιατρική κλινική της Βέρνης στην Ελβετία από τον ομότιμο καθηγητή ψυχιατρικής κλινικής Hans Brenner και τους στενούς του συνεργάτες. Ο καθηγητής Brenner και ένας από τους σημαντικότερους συνεργάτες του και συνεχιστές του έργου του στην πανεπιστημιακή ψυχιατρική κλινική της Βέρνης, ο καθηγητής κλινικής ψυχολογίας και υπεύθυνος για την έρευνα στην ψυχοθεραπεία στην πανεπιστημιακή ψυχιατρική κλινική της Βέρνης, Volker Roder, θα τιμήσουν με την παρουσία τους τη διημερίδα.
Η συμμετοχή στο συνέδριο είναι δωρεάν. Θα χορηγηθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

Το Ινστιτούτο Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς είναι μια μη κερδοσκοπική επιστημονική εταιρία που ιδρύθηκε το 1992 από μέλη της Ελληνικής Εταιρίας Έρευνας της Συμπεριφοράς και στοχεύει στην εκπαίδευση ψυχολόγων και ψυχιάτρων στο γνωσιακό – συμπεριφοριστικό μοντέλο θεραπείας σύμφωνα με τα πρότυπα της Ε.Α.Β.C.T.. Το Ι.Ε.Θ.Σ. στα πλαίσια των ερευνητικών και εκπαιδευτικών του δραστηριοτήτων διοργανώνει εργαστήριο με θέμα την παρουσίαση και εφαρμογή του ομαδικού-γνωσιακού συμπεριφοριστικού προγράμματος ΙΡΤ (Integrated Psychological Therapy) την Κυριακή 31 Μάιου στο ξενοδοχείο Divani Caravell. Το Ινστιτούτο Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με τον Volker Roder, έχει προσαρμόσει και εκδώσει στα ελληνικά το εγχειρίδιο του ομαδικού γνωσιακού – συμπεριφοριστικού προγράμματος ΙΡΤ και συμβάλλει στην προώθηση του προγράμματος αυτού στην Ελλάδα.

Το εργαστήριο διάρκειας 5 ωρών προσφέρει ευαισθητοποίηση στο πρόγραμμα και περιλαμβάνει βιωματικές ασκήσεις και εκπαίδευση στις τεχνικές γνωστικής αποκατάστασης και κοινωνικών δεξιοτήτων. Θα δοθεί έντυπο υλικό.
Το κόστος παρακολούθησης του εργαστηρίου ανέρχεται στα 100 Ευρώ. Θα χορηγηθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

Η οργανωτική επιτροπή καλωσορίζει στο διήμερο Ψυχιάτρους, Ψυχολόγους, ψυχιατρικούς νοσηλευτές αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο σχετικά με τις σύγχρονες παρεμβάσεις στην σχιζοφρένεια.

Η οργανωτική επιτροπή

Πολυξένη Γεωργιλά
Αναπληρώτρια Διευθύντρια του ψυχιατρικού τμήματος του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς».
Σταυρούλα Ρακιτζή
Dipl.-Psych. Υποψήφια διδάκτωρ κλινικής ψυχολογίας πανεπιστημίου Βέρνης
Κώστας Ευθυμίου
Κλινικός Ψυχολόγος (PhD), Εκπαιδευτής και Επόπτης του ΙΕΘΣ, Υπεύθυνος Τμήματος Θεραπειών Ενηλίκων Ι.Ε.Θ.Σ.

Επιστημονική επιτροπή

Γεώργιος Παπαδημητρίου
Καθηγητής Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών.
Αντώνης Αυγερινός
Διοικητής Γ.Ν.Α. «Γ. Γεννηματάς», Δρ. Φαρμακευτικής
Αθανάσιος Βιδάλης
Πρόεδρος της Π. Ε. ΨΥ. Γ. Ε. Ν, Διευθυντής του Ψυχιατρικού Τμήματος του Ιπποκράτειου Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.
Πολυξένη Γεωργιλά
Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Ψυχιατρικού Τμήματος του Νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς».
Mαρία Διαλλινά
Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Ψυχιατρικού Τμήματος του Νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς».
Κώστας Ευθυμίου
Κλινικός Ψυχολόγος και Ψυχοθεραπευτής γνωσιακής-συμπεριφοριστικής κατεύθυνσης, Εκπαιδευτής και Επόπτης στο Ι.Ε.Θ.Σ. μέλος του Δ. Σ. του Ινστιτούτου Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς.
Αναστασία Καλαντζή-Αζίζι
Καθηγήτρια Κλινικής Ψυχολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος και Επιστημονική Υπεύθυνη Ι.Ε.Θ.Σ.
Αγγελική Λιόση
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια (Μsc). Ψυχιατρικό Τμήμα του Νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς».
Φούλη. Πασχαλίδου
Νοσηλεύτρια ΠΕ, Νοσηλεύτρια Ψυχικής Υγείας, Ψυχιατρικό Τμήμα του Νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς».
Σταυρούλα Ρακιτζή
Διπλωματούχος Ψυχολόγος (Dipl.-Psych.) και Ψυχοθεραπεύτρια γνωσιακής-συμπεριφοριστικής κατεύθυνσης.
Δημοσθένης Τσούτσος
Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας Γ.Ν.Α. «Γ. Γεννηματάς»
Χρήστος Χριστοδούλου
Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να κατεβάσετε το Πρόγραμμα της Ημερίδας.