Γενικά προβλήματα υγείας

Κεφάλαιο από το βιβλίο Μιλήστε με έναν ειδικό, των Γ. Ευσταθίου, Φ. Λέκκα, Χ. Βαρβέρη, & Ε. Κονσουλίδου.

Συνάδελφοι που βοήθησαν σε μία αρχική αποδελτίωση των απαντήσεων: Ε. Κονταξή.

Στην κατηγορία των γενικών προβλημάτων υγείας εντάσσονται ποικίλα σωματικά προβλήματα και συμπτώματα, τα οποία αναπόφευκτα επηρεάζουν, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, την ψυχική διάθεση του ατόμου. Σε αυτά περιλαμβάνονται:

  • Νοσήματα που επιφέρουν σωματικές αλλαγές, π.χ. καρδιολογικά προβλήματα, αλωπεκία, ακμή, προβλήματα του θυρεοειδούς.
  • Συμπτώματα χωρίς οργανική αιτιολογία, π.χ. ζαλάδα, αστάθεια, φωτοευαισθησία, ακράτεια ούρων, που κάνουν το άτομο να νιώθει άβολα με την ιδέα ότι τα αίτια είναι τελικώς «ψυχολογικά».
  • Ενοχλήσεις στις οποίες αλληλεπιδρούν σωματικοί και ψυχολογικοί παράγοντες, όπως το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου.
Αντιπροσωπευτικά μηνύματα

Θα ήθελα να ενημερωθώ για πιθανές παρενέργειες του υποθυρεοειδισμού στην ψυχική υγεία ενός ασθενούς. Με ποια προβλήματα ψυχικής φύσεως, δηλαδή, μπορεί να συνδέεται η νόσος; Ευχαριστώ.

Για ποιο λόγο ιδρώνουν κατά διαστήματα τα χέρια μου; Άκουσα πως οφείλεται στο άγχος, αλλά με έχω πετύχει να γίνεται και σε φάσεις που είμαι απόλυτα χαλαρός, μόνος ή και με παρέα. Δημιουργείται σαν λίπος κάτι και με εκνευρίζει ώσπου πάω τουαλέτα να τα πλύνω. Καμιά φορά συμβαίνει και με το πρόσωπο, ενώ δεν έχω λιπαρή επιδερμίδα ούτε ίχνος από σπυράκι. Η τρίχα μου είναι ίσως λίγο λιπαρή. Λέτε να οφείλεται εκεί; Θα ήθελα να μου πείτε αν γνωρίζετε κάποιον απλό τρόπο για δυνάμωση της τρίχας και ελάττωση της ξηροδερμίας (ενώ δεν είχα παλιά, από τις λακ και άλλες βλακείες για τα μαλλιά νιώθω πως έχω αποκτήσει). Και για τα χέρια αν δεν οφείλεται σε άγχος, που λογικά δεν νομίζω, αν υπάρχει κάτι, γιατί θα καταντήσω μανιακός με τα σαπούνια κάθε τόσο. Ευχαριστώ προκαταβολικά. Ίσως χρειάζεται δερματολόγος για τα παραπάνω, αλλά αν γνωρίζετε κάτι θα το εκτιμούσα.

Είμαι 20 ετών, τριτοετής φοιτητής. Αντιμετωπίζω το εξής πρόβλημα: Εδώ και κάποια χρόνια, έχω αρχίσει να διαπιστώνω ότι η ανατομική ανάπτυξη του σώματός μου δεν είναι φυσιολογική. Παρατηρώ, λοιπόν, ότι υπάρχει υπερσυγκέντρωση λίπους στην περιφέρεια και στους γοφούς, ενώ η ανάπτυξη του πάνω μέρους του σώματός μου είναι ιδιαίτερα περιορισμένη (στενές πλάτες και ώμοι, λεπτά χέρια). Με άλλα λόγια, η ανάπτυξη του σώματός μου προσεγγίζει πιο πολύ το γυναικείο μοντέλο, κάτι που μου φαίνεται αφύσικο και με τρομάζει. Στο παρελθόν δεν με απασχολούσε ιδιαίτερα, γιατί πίστευα ότι κάποια στιγμή θα άλλαζε, κάτι που τελικά δυστυχώς δεν έγινε. Τώρα, όμως, με απασχολεί ιδιαίτερα. Νιώθω αμήχανα και ντρέπομαι για το σώμα μου, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η όλη ψυχολογία μου. Mου φαίνεται τόσο αφύσικο όλο αυτό. Έχω σκεφτεί ότι ίσως πρόκειται για κάποιο ορμονικό πρόβλημα. Τι να κάνω; Να επισκεφτώ κάποιον γιατρό; Θα βοηθήσει;

Είμαι 27 χρονών και ουσιαστικά βρίσκομαι στο τέλος των σπουδών μου (έχω μόνο τη διπλωματική μου να ολοκληρώσω). Το πρόβλημά μου είναι το εξής: Από μικρό παιδί ήμουν ιδιαίτερα συμπαθής λόγω της εξωτερικής μου εμφάνισης. Το να με ερωτεύονται συμμαθήτριες ή άλλες κοπέλες ήταν τόσο πολύ συνηθισμένο που είχε καταντήσει ρουτίνα. Χωρίς να το επιδιώκω είχα μεγάλες επιτυχίες στο άλλο φύλο. Μέχρι τα 19 μου, όπου αντιμετώπισα σοβαρότατο πρόβλημα ακμής. Το πρόβλημα ήταν τόσο έντονο που άλλαξε όχι μόνο την εξωτερική μου εμφάνιση, αλλά και την προσωπικότητά μου. Η επιτυχία μου στις κοπέλες διακόπηκε εντελώς! Ώσπου πήρα ένα πολύ ισχυρό φάρμακο. Τα σπυριά μου έφυγαν, η διάθεσή μου άλλαξε!

Τα σπυριά μου όμως ξαναβγήκαν και αναγκάστηκα να επιστρέψω στον παλιό γνώριμο μίζερο τρόπο ζωής. Τελικά ξαναπήρα το ίδιο φάρμακο. Τα σπυριά έφυγαν και μετά από λίγο καιρό ξαναβγήκαν. Έκτοτε η ακμή έχει κυριεύσει (καταστρέψει θα έλεγα) τη ζωή μου! Και σαν να μη μου έφθανε αυτό, έχασα και τα μαλλιά μου και πάχυνα υπερβολικά! Το αποτέλεσμα ήταν να πάθω κατάθλιψη, να μη βγαίνω από το σπίτι και να μη θέλω να ζω. Το πολέμησα, όμως, και εξακολουθώ να το πολεμώ κάθε δευτερόλεπτο της ημέρας. Η ζωή μου έχει γίνει πια ένας αγώνας. Προσπαθώ να ζήσω φυσιολογικά και υπάρχουν στιγμές-μέρες που τα καταφέρνω. Το μόνο σίγουρο είναι ότι κάποια στιγμή θα σπάσω και θα καταλήξω σε κάποιο ψυχιατρείο. Ούτε ο ψυχίατρος κατάφερε να με βοηθήσει μέχρι στιγμής. Πείτε μου, σας παρακαλώ, τι να κάνω; Αν μπορείτε να μου προτείνετε και κάποιο βιβλίο που θα με βοηθήσει. Ευχαριστώ πολύ.

Καλημέρα. Θα ήθελα να ρωτήσω πώς μπορεί κάποιος να αντιμετωπίσει μία τόσο στρεσογόνο κατάσταση όσο η γενικευμένη αλωπεκία (σύμπτωμα κάποιας ασθένειας), ειδικά αν είναι γυναίκα.

Καλησπέρα! Εδώ και δύο χρόνια σχεδόν ταλαιπωρούμαι από μόνιμο μυϊκό σπασμό στην περιοχή του αυχένα και των ώμων. Ο πόνος είναι αρκετός, όχι συνεχής βέβαια, και με εμποδίζει από το να κάνω κάποιες χειρωνακτικές εργασίες. Έκανα μαγνητική τομογραφία, αλλά δεν έδειξε να υπάρχει κάποιο οργανικό πρόβλημα.

Επίσης, έκανα φυσικοθεραπείες μετά από σύσταση του ορθοπεδικού μου, αλλά όχι μόνο δεν είδα αποτέλεσμα, ίσως και να επιδείνωσαν το πρόβλημα… Δεν νομίζω πάντως πως οφείλεται σε άγχος, γιατί αυτή την περίοδο δεν υπάρχει κάτι που να με πιέζει και να με αγχώνει, τουλάχιστον όσο μπορώ να ξέρω. Σκέφτομαι ακόμη ότι μπορεί να συνδέεται με ένα αντίστοιχο πρόβλημα της μητέρας μου. Συγκεκριμένα, την εποχή που μου πρωτοεμφανίστηκε, είχε διαγνωσθεί στη μητέρα μου κοίλη στον αυχένα και έμεινε πολύ καιρό στο κρεβάτι. Πιστεύετε ότι μπορεί να υπάρχει μία τέτοια σύνδεση; Ακόμη είναι πιθανό να έχει κάποια σχέση το ότι οι γονείς μου εδώ και πολλά χρόνια είναι χωρισμένοι και με τον πατέρα μου δεν έχω πολύ στενή επαφή; Θα ήθελα, αν υπάρχει η δυνατότητα, να μου γράφατε κάποια πράγματα για τους ψυχοσωματικούς μυϊκούς σπασμούς. Σας ευχαριστώ πολύ προκαταβολικά!

Γεια σας! Πάσχω από το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου εδώ και τρία χρόνια. Έχω εξαντληθεί σωματικά και ψυχολογικά… Από τότε η ζωή μου έχει αλλάξει ριζικά. Αρχικά δεν έβγαινα καθόλου από το σπίτι, είχα κλειστεί στον εαυτό μου και γενικά είχα πάρα πολλές φοβίες. Πάθαινα συχνά κρίσεις πανικού από φόβο μήπως με πιάσει κάτι λόγω του προβλήματος υγείας που είχα. Έκανα πολλές προσπάθειες για να το λύσω, αλλά ακόμη με ταλαιπωρεί. Κατάφερα, ωστόσο, μέσα από μία σχέση και παίρνοντας κάποια “ρίσκα” γενικότερα κάπως να απελευθερωθώ. Ωστόσο, ο φόβος ακόμα υπάρχει μιας και υπάρχει και το πρόβλημα και δεν ζω φυσιολογικά. Το θέμα είναι για να σταματήσουν οι κρίσεις πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα υγείας; Ή το άγχος και οι φοβίες είναι τελικά αυτά που το δημιουργούν; Αν είναι έτσι γιατί το σύνδρομο έχει μονιμοποιηθεί και υπάρχει ανεξάρτητα από τη διάθεσή μου; Δεν ξέρω αν θα μπορούσατε να με βοηθήσετε… Μήπως χρειάζονται και άλλες γνώμες γιατρών… Απλά δεν βρίσκω άκρη καθώς εκείνοι υποστηρίζουν πως πρέπει να μάθω να ζω με το πρόβλημα! Αυτό βέβαια είναι αδύνατον, γιατί είναι κάτι που με περιορίζει αρκετά. Θα με ενδιέφερε πολύ να ακούσω τη γνώμη σας. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Είμαι φοιτήτρια, στο δεύτερο έτος τώρα. Η περίπτωσή μου είναι πρωτοφανής για την ηλικία μου! Ποια είναι αυτή; Δεν προλαβαίνω να πάω στην τουαλέτα πολλές φορές με αποτέλεσμα να τα κάνω πάνω μου! [Συγγνώμη για τον τρόπο που το αναφέρω αλλά δεν γνωρίζω να το διατυπώσω επιστημονικά.] Όλα ξεκίνησαν τον Αύγουστο, περίοδο που διάβαζα για να δώσω εξετάσεις γιατί χρωστούσα μαθήματα από την προηγούμενη χρονιά. Στην αρχή ξεκίνησε κατά τη διάρκεια του ύπνου (ενούρηση μου το ανέφερε ο ουρολόγος που πήγα). Τη 2η φορά ενημέρωσα τη μητέρα μου και πήγαμε στον γιατρό! Κατά τον μήνα Αύγουστο, είχα 7 ή 8 ατυχήματα από τα οποία το ένα έτυχε και το έπαθα ημέρα, σε ώρα που ευτυχώς ήμουν σπίτι. Ο γιατρός που πήγα μου έκανε ουροδυναμικό έλεγχο κ.λπ. και δεν μου βρήκε απολύτως τίποτα. Πήγα και σε δεύτερο και τρίτο, και τα ίδια! Στρες, άγχος μού είπαν! Το θέμα μου μακάρι να ήταν μόνο αυτό!

Τώρα που σας γράφω η κατάσταση έχει επιδεινωθεί σε μεγάλο βαθμό! Να σημειώσω ότι είμαι αδύνατη και γυμνάζομαι εντατικά! Έχω κάνει σχέσεις στη ζωή μου και είμαι αυτό που λένε όμορφη, κοινωνική και κορίτσι της μόδας. Τώρα που είμαι στο πανεπιστήμιο μένω μόνη μου! Πήγα ξανά σε ουρολόγους, γυναικολόγους, παθολόγους κ.λπ. Μου σύστησαν μία θεραπεία με κολπική ταινία αν δεν κάνω λάθος, αλλά μου είπαν πριν καταφύγω σε αυτό να προσπαθήσω να ηρεμήσω και τα σχετικά! Το άσχημο της όλης υπόθεσης είναι ότι μέχρι πριν από 15 ημέρες φορούσα τις κοινές σερβιέτες για να ελέγχω το πρόβλημά μου! Λόγω, όμως, του ότι η κατάσταση χειροτέρεψε, ούτε αυτές με καλύπτουν πλέον! Μίλησα με τη γυναικολόγο μου και μου είπε να φοράω πάνες για μεγάλους, έτσι ώστε να μην έρχομαι σε αμηχανία όταν μου συμβαίνει αυτό, αλλά και για λόγους υγιεινής! Με τα χίλια ζόρια κατάφερα και αγόρασα. Την πρώτη φορά που φόρεσα έκλαιγα. [Ευτυχώς που ψυχολογικά μου συμπαραστέκονται οι φίλες μου.] Το μεγάλο κακό, η ντροπή, η ξευτίλα, το ρεζιλίκι ήταν την Παρασκευή που πήγα στο γυμναστήριο! Φορούσα στενή φόρμα και φαινόταν η πάνα απίστευτα υπερβολικά. Όταν έφυγα από το σπίτι για να πάω στο γυμναστήριο δεν έδωσα ιδιαίτερη σημασία με την ιδέα ότι δεν θα το καταλάβει κανένας. Στο γυμναστήριο, όμως, κατάλαβα ότι σχεδόν όλα τα κορίτσια και τα αγόρια το είχαν καταλάβει.

Κανείς δεν μου είπε τίποτα, αλλά το κατάλαβα από το βλέμμα τους. Ένιωσα πολύ μειονεκτικά, ντροπιάστηκα τόσο που ήθελα να με καταπιεί η γη.

Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ο κόσμος έχει ταμπού και δεν μπορεί να κατανοήσει τα προβλήματα των συνανθρώπων του! Γιατί δεν κοροϊδεύουν αυτούς που φορούν γυαλιά μυωπίας; Αυτούς που φορούν γύψο επειδή έχουνε σπάσει ένα χέρι ή ένα πόδι; Γιατί, δηλαδή; Πρέπει να απομονωθώ από τον κόσμο; Να μην ξαναπάω γυμναστήριο; Να μην ξαναπάω στο πανεπιστήμιο; Να τα παρατήσω όλα και να κάθομαι σε μία καρέκλα στο σπίτι μου σαν γιαγιά; Πρόκειται για θέμα υγείας και υγιεινής! Θα ήθελα, σας παρακαλώ, τη βοήθειά σας.

Συνήθεις ερωτήσεις και απαντήσεις

Ιδρώνω πάρα πολύ στα χέρια και το πρόσωπο. Μπορεί να οφείλεται στο άγχος;

Click to add your own text here

Είμαι άντρας και διαπιστώνω ότι η ανάπτυξη του σώματός μου προσεγγίζει το γυναικείο πρότυπο. Νιώθω αμήχανα και ντρέπομαι.

Click to add your own text here

Έχω σοβαρό πρόβλημα ακμής και νομίζω ότι θα μου καταστρέψει την κοινωνική ζωή.

Click to add your own text here

Πώς να αντιμετωπίσω τις ψυχολογικές επιπτώσεις της γενικευμένης αλωπεκίας;

Click to add your own text here

Υποφέρω από μυϊκούς σπασμούς στον αυχένα και τους ώμους αλλά οι εξετάσεις δεν έδειξαν οργανικό πρόβλημα.

Click to add your own text here

Έχω ανεπτυγμένη τριχοφυΐα. Τι πρέπει να κάνω;

Click to add your own text here