Θέματα ανατομίας των γενετικών οργάνων

Κεφάλαιο από το βιβλίο Μιλήστε με έναν ειδικό, των Γ. Ευσταθίου, Φ. Λέκκα, Χ. Βαρβέρη, & Ε. Κονσουλίδου.

Συνάδελφοι που βοήθησαν σε μία αρχική αποδελτίωση των απαντήσεων: Ε. Βεντίκος.

Είναι συχνό φαινόμενο, οι νέοι άνθρωποι να νιώθουν ανασφάλεια για την εξωτερική τους εμφάνιση. Σε κάποιες περιπτώσεις, αυτή η ανασφάλεια μπορεί να επικεντρώνεται στην περιοχή των γεννητικών οργάνων. Έτσι, πολλοί νέοι άντρες ανησυχούν ιδιαίτερα για την υποκειμενικά εκτιμώμενη ανατομική επάρκεια των γεννητικών τους οργάνων, και κυρίως για το μέγεθος και το σχήμα τους. Το θέμα αυτό φαίνεται να επηρεάζει άμεσα την αυτοεκτίμησή τους στο πλαίσιο των διαφυλικών σχέσεων, καθώς είναι συνδεδεμένο με:

  • την αίσθηση προσωπικής επάρκειας,
  • την ανταπόκριση σε κοινώς αποδεκτά κοινωνικά στάνταρντ για το αντρικό σώμα,
  • τον φόβο μη ικανοποίησης της συντρόφου κατά τη σεξουαλική επαφή,
  • τον φόβο γελοιοποίησης,
  • τον φόβο απόρριψης.

Η υποκειμενική αξιολόγηση ότι τα γεννητικά όργανα δεν είναι ικανοποιητικά ως προς την ανατομία τους (μέγεθος, σχήμα κ.λπ.) πυροδοτεί στο άτομο άγχος, αισθήματα ανεπάρκειας και μειονεξίας, φόβο γελοιοποίησης και απόρριψης. Και παρότι είναι ένα θέμα που απασχολεί μεγάλο αριθμό νέων αντρών, η πληροφόρηση είναι ελλιπής, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει και μεγάλος δισταγμός για αναζήτηση πληροφοριών. Αυτό το είδος προβλημάτων αναδεικνύει τις δυσκολίες που προκύπτουν στην ερωτική ζωή των νέων ανθρώπων, όταν η πληροφόρησή τους για το σεξ βασίζεται ή επηρεάζεται από τους μύθους που επικρατούν σε σχέση με αυτό.

Πολλοί νεαροί άντρες δεν γνωρίζουν τι συνιστά ένα φυσιολογικό μέγεθος και σχήμα των γεννητικών οργάνων, θεωρώντας ότι πρέπει να ανταποκριθούν σε συγκεκριμένα στάνταρντ ως προς το μέγεθος, το σχήμα ή την κλίση του πέους κ.λπ. Ανησυχούν έντονα για το κατά πόσο το μέγεθος ή και το σχήμα των γεννητικών οργάνων είναι δυνατό να επηρεάσει αρνητικά την ερωτική επαφή και την ευχαρίστηση της συντρόφου. Σε κάποιες περιπτώσεις, η ανησυχία είναι τόσο έντονη που πολλοί στρέφονται στην αναζήτηση τρόπων βελτίωσης του μεγέθους και του σχήματος των γεννητικών οργάνων. Έτσι, εναγωνίως αναζητούν πληροφορίες για ιατρικές παρεμβάσεις που θα μπορούσαν ενδεχομένως να επιμηκύνουν το αντρικό μόριο, αλλά και τη χρήση σκευασμάτων (κρέμες, συσκευές κ.λπ.) που υποστηρίζουν ότι βοηθούν στην αύξηση του μεγέθους του πέους.

Ουσιαστικά, εγκλωβισμένοι σε αυτό τον φαύλο κύκλο, παραβλέπουν το γεγονός ότι το άγχος για την επάρκεια των γεννητικών οργάνων είναι δυνατόν να επηρεάσει την ποιότητα των σεξουαλικών επαφών τους, και όχι αυτή καθεαυτή η ανατομία τους.

Αντιπροσωπευτικά μηνύματα

Γεια σας. Είμαι 17,5 ετών και έχω κάποιο πρόβλημα με το πέος μου. Ενώ βρίσκεται σε στύση, η κλίση του είναι προς τα κάτω. Δεν έχω πρόβλημα με το μέγεθος. Αλλά το παραπάνω γεγονός δεν αναδεικνύει το πραγματικό μέγεθος και δεν μου δίνει και ιδιαίτερη αυτοπεποίθηση να ολοκληρώσω μία σχέση μου. Τι θα μπορούσα να κάνω; Κάποια εγχείριση ίσως (ή και κάτι απλούστερο); Και αν ναι, θα μπορούσατε να μου πείτε κάποια πράγματα γι’ αυτήν; Ευχαριστώ.

Κατ’ αρχάς, συγχαρητήρια για το έργο σας. Στην περίπτωση ενός άντρα με, κατά το μέσο όρο, φυσιολογικό πέος (σε μέγεθος και λειτουργία), αν υπάρχει η ανασφάλεια του μεγέθους (όπως στην περίπτωση των body builders – ανεπτυγμένοι μύες άρα και πέος για λόγους αισθητικής αρμονίας) και η επιθυμία για βελτίωση του μεγέθους, υπάρχει ασφαλής και επιστημονική μέθοδος επιμήκυνσης; Πώς γίνεται και πού πρέπει να απευθυνθεί;

Είμαι 24 ετών και πρόσφατα είχα μία ερωτική επαφή με μία γυναίκα αρκετά μεγαλύτερή μου. Ερώτημα 1ο: Μετά από μερικά προκαταρκτικά, όταν έρχεται η ώρα για τη διείσδυση και ενώ είμαι σε στύση τελειώνω σχεδόν κατευθείαν και νιώθω και έναν μικρό πόνο, και παρατήρησα ότι έχει κοπεί λίγο το πετσάκι. Έχει σχέση αυτό με τη διάρκεια; Ερώτημα 2ο: Το πετσάκι πώς θα το κόψω, χωρίς επίπονες διαδικασίες, ποια θα είναι η διαφορά και σε τι γιατρό θα πρέπει να απευθυνθώ; 3ο: Η περιτομή αξίζει να γίνει ή είναι τσάμπα ο κόπος; Ποια είναι τα υπέρ και ποια τα κατά; Ευχαριστώ εκ των προτέρων…

Συνήθεις ερωτήσεις και απαντήσεις

Πώς μπορώ να ξεπεράσω τη μειονεξία που νιώθω για το μέγεθος του πέους μου;

Click to add your own text here

Μπορεί να αυξηθεί το μέγεθος του πέους;

Click to add your own text here

Το μέγεθος του πέους επηρεάζει τον οργασμό μιας γυναίκας;

Click to add your own text here

Αντιμετωπίζεται ιατρικά η κλίση του πέους;

Click to add your own text here

Είναι φυσιολογικό το δέρμα του πέους να έχει ένα «αντιαισθητικό» χρώμα;

Click to add your own text here

Πώς αντιμετωπίζεται η αδυναμία αποκάλυψης της βαλάνου του πέους;

Click to add your own text here

Πώς καταλαβαίνει ένας άντρας ότι δεν είναι παρθένος;

Click to add your own text here