Θέματα ανατομίας των γενετικών οργάνων

Κεφάλαιο από το βιβλίο Μιλήστε με έναν ειδικό, των Γ. Ευσταθίου, Φ. Λέκκα, Χ. Βαρβέρη, & Ε. Κονσουλίδου.

Συνάδελφοι που βοήθησαν σε μία αρχική αποδελτίωση των απαντήσεων: Ε. Βεντίκος.

Είναι συχνό φαινόμενο, οι νέοι άνθρωποι να νιώθουν ανασφάλεια για την εξωτερική τους εμφάνιση. Σε κάποιες περιπτώσεις, αυτή η ανασφάλεια μπορεί να επικεντρώνεται στην περιοχή των γεννητικών οργάνων. Έτσι, πολλοί νέοι άντρες ανησυχούν ιδιαίτερα για την υποκειμενικά εκτιμώμενη ανατομική επάρκεια των γεννητικών τους οργάνων, και κυρίως για το μέγεθος και το σχήμα τους. Το θέμα αυτό φαίνεται να επηρεάζει άμεσα την αυτοεκτίμησή τους στο πλαίσιο των διαφυλικών σχέσεων, καθώς είναι συνδεδεμένο με:

  • την αίσθηση προσωπικής επάρκειας,
  • την ανταπόκριση σε κοινώς αποδεκτά κοινωνικά στάνταρντ για το αντρικό σώμα,
  • τον φόβο μη ικανοποίησης της συντρόφου κατά τη σεξουαλική επαφή,
  • τον φόβο γελοιοποίησης,
  • τον φόβο απόρριψης.

Η υποκειμενική αξιολόγηση ότι τα γεννητικά όργανα δεν είναι ικανοποιητικά ως προς την ανατομία τους (μέγεθος, σχήμα κ.λπ.) πυροδοτεί στο άτομο άγχος, αισθήματα ανεπάρκειας και μειονεξίας, φόβο γελοιοποίησης και απόρριψης. Και παρότι είναι ένα θέμα που απασχολεί μεγάλο αριθμό νέων αντρών, η πληροφόρηση είναι ελλιπής, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει και μεγάλος δισταγμός για αναζήτηση πληροφοριών. Αυτό το είδος προβλημάτων αναδεικνύει τις δυσκολίες που προκύπτουν στην ερωτική ζωή των νέων ανθρώπων, όταν η πληροφόρησή τους για το σεξ βασίζεται ή επηρεάζεται από τους μύθους που επικρατούν σε σχέση με αυτό.

Πολλοί νεαροί άντρες δεν γνωρίζουν τι συνιστά ένα φυσιολογικό μέγεθος και σχήμα των γεννητικών οργάνων, θεωρώντας ότι πρέπει να ανταποκριθούν σε συγκεκριμένα στάνταρντ ως προς το μέγεθος, το σχήμα ή την κλίση του πέους κ.λπ. Ανησυχούν έντονα για το κατά πόσο το μέγεθος ή και το σχήμα των γεννητικών οργάνων είναι δυνατό να επηρεάσει αρνητικά την ερωτική επαφή και την ευχαρίστηση της συντρόφου. Σε κάποιες περιπτώσεις, η ανησυχία είναι τόσο έντονη που πολλοί στρέφονται στην αναζήτηση τρόπων βελτίωσης του μεγέθους και του σχήματος των γεννητικών οργάνων. Έτσι, εναγωνίως αναζητούν πληροφορίες για ιατρικές παρεμβάσεις που θα μπορούσαν ενδεχομένως να επιμηκύνουν το αντρικό μόριο, αλλά και τη χρήση σκευασμάτων (κρέμες, συσκευές κ.λπ.) που υποστηρίζουν ότι βοηθούν στην αύξηση του μεγέθους του πέους.

Ουσιαστικά, εγκλωβισμένοι σε αυτό τον φαύλο κύκλο, παραβλέπουν το γεγονός ότι το άγχος για την επάρκεια των γεννητικών οργάνων είναι δυνατόν να επηρεάσει την ποιότητα των σεξουαλικών επαφών τους, και όχι αυτή καθεαυτή η ανατομία τους.

Αντιπροσωπευτικά μηνύματα

Γεια σας. Είμαι 17,5 ετών και έχω κάποιο πρόβλημα με το πέος μου. Ενώ βρίσκεται σε στύση, η κλίση του είναι προς τα κάτω. Δεν έχω πρόβλημα με το μέγεθος. Αλλά το παραπάνω γεγονός δεν αναδεικνύει το πραγματικό μέγεθος και δεν μου δίνει και ιδιαίτερη αυτοπεποίθηση να ολοκληρώσω μία σχέση μου. Τι θα μπορούσα να κάνω; Κάποια εγχείριση ίσως (ή και κάτι απλούστερο); Και αν ναι, θα μπορούσατε να μου πείτε κάποια πράγματα γι’ αυτήν; Ευχαριστώ.

Κατ’ αρχάς, συγχαρητήρια για το έργο σας. Στην περίπτωση ενός άντρα με, κατά το μέσο όρο, φυσιολογικό πέος (σε μέγεθος και λειτουργία), αν υπάρχει η ανασφάλεια του μεγέθους (όπως στην περίπτωση των body builders – ανεπτυγμένοι μύες άρα και πέος για λόγους αισθητικής αρμονίας) και η επιθυμία για βελτίωση του μεγέθους, υπάρχει ασφαλής και επιστημονική μέθοδος επιμήκυνσης; Πώς γίνεται και πού πρέπει να απευθυνθεί;

Είμαι 24 ετών και πρόσφατα είχα μία ερωτική επαφή με μία γυναίκα αρκετά μεγαλύτερή μου. Ερώτημα 1ο: Μετά από μερικά προκαταρκτικά, όταν έρχεται η ώρα για τη διείσδυση και ενώ είμαι σε στύση τελειώνω σχεδόν κατευθείαν και νιώθω και έναν μικρό πόνο, και παρατήρησα ότι έχει κοπεί λίγο το πετσάκι. Έχει σχέση αυτό με τη διάρκεια; Ερώτημα 2ο: Το πετσάκι πώς θα το κόψω, χωρίς επίπονες διαδικασίες, ποια θα είναι η διαφορά και σε τι γιατρό θα πρέπει να απευθυνθώ; 3ο: Η περιτομή αξίζει να γίνει ή είναι τσάμπα ο κόπος; Ποια είναι τα υπέρ και ποια τα κατά; Ευχαριστώ εκ των προτέρων…

Συνήθεις ερωτήσεις και απαντήσεις

Πώς μπορώ να ξεπεράσω τη μειονεξία που νιώθω για το μέγεθος του πέους μου;

Ακόμη και στην περίπτωση που το πέος είναι μικρότερο από τον μέσο όρο, δεν σημαίνει ότι το γεγονός αυτό θα πρέπει να είναι αποθαρρυντικό για να συνάψουμε ερωτικές σχέσεις. Αν στο παρελθόν βιώσατε περιστατικό αρνητικής αντίδρασης της ερωτικής συντρόφου σας αναφορικά με το μέγεθος του πέους σας, αυτή η αρνητική εμπειρία δεν συνεπάγεται ότι είναι προβλεπτική όλων των υπόλοιπων εμπειριών που θα έχετε. Τα παραπάνω βεβαίως ισχύουν και στην περίπτωση που φοβάστε μία πιθανή αρνητική αντίδραση, χωρίς απαραίτητα να έχετε βιώσει μία ανάλογη εμπειρία. Μία συνεργασία με έναν ειδικό ψυχικής υγείας θα βοηθούσε, προκειμένου να προετοιμαστείτε για ένα νέο πείραμα σχετικά με την πιθανή αντίδραση μιας γυναίκας στη θέα του πέους σας.

Στην περίπτωση της ανασφάλειας για την ανατομία των γεννητικών οργάνων, δημιουργείται το εξής παράδοξο: πολλοί άντρες αποδίδουν τον χωρισμό από μία γυναίκα, με την οποία είχαν σχέση για μεγάλο χρονικό διάστημα, στο μέγεθος του πέους τους, αγνοώντας ότι το μέγεθος δεν είχε παίξει κάποιο σημαντικό ρόλο στην ερωτική τους ζωή πριν χωρίσουν. Και σε αυτή την περίπτωση, η συνεργασία με τον ειδικό θα μπορούσε να βοηθήσει στην εξέταση και άλλων παραμέτρων που ενδεχομένως έπαιξαν ρόλο στην αρνητική έκβαση της σχέσης.

Μπορεί να αυξηθεί το μέγεθος του πέους;

Δεν υπάρχει κάποια επιστημονική μέθοδος επιμήκυνσης του πέους, ακριβώς όπως δεν υπάρχει κάποια επιστημονική μέθοδος αύξησης του σωματικού ύψους. Σε περιπτώσεις ανατομικής ή λειτουργικής ανωμαλίας γίνονται κάποιες χειρουργικές επεμβάσεις οι οποίες ως μόνο σκοπό έχουν την αποκατάσταση του προβλήματος. Τα διάφορα προϊόντα που διαφημίζονται (κρέμες, συσκευές κ.λπ.) δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα και σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε αυτοτραυματισμούς.

Το μέγεθος του πέους επηρεάζει τον οργασμό μιας γυναίκας;

Το μέγεθος του πέους δεν αποτελεί από μόνο του εγγύηση ή αποτρεπτικό παράγοντα για την επίτευξη του οργασμού της συντρόφου σας. Οι μύες του αιδοίου προσαρμόζονται στο μέγεθος και το σχήμα του πέους και από τη στιγμή που υπάρχει η κατάλληλη γωνία εισόδου στον κόλπο οι βασικές προϋποθέσεις για την επίτευξη οργασμού καλύπτονται.

Αντιμετωπίζεται ιατρικά η κλίση του πέους;

Σε περιπτώσεις ανατομικής ή λειτουργικής ανωμαλίας στο πέος γίνονται κάποιες χειρουργικές επεμβάσεις οι οποίες ως μόνο σκοπό έχουν την αποκατάσταση του προβλήματος. Ωστόσο, οι επεμβάσεις αυτές ενδείκνυνται μόνο όταν η ανατομική ανωμαλία οδηγεί σε λειτουργικές δυσκολίες, δηλαδή στην περίπτωση που δεν μπορείτε να έχετε ολοκληρωμένη συνουσία λόγω της κλίσης του πέους σας. Θεωρούμε ότι θα σας ήταν χρήσιμη μία επίσκεψη σε έναν ουρολόγο, ο οποίος θα σας ενημερώσει αντικειμενικά για την έκταση του προβλήματος, αλλά και για τις δυνατότητες αποκατάστασής του, καθώς συχνά νέοι άντρες βασανίζονται χωρίς να έχουν πραγματικό πρόβλημα, λόγω των μύθων σχετικά με το μέγεθος, την κλίση, το χρώμα, τη σκληρότητα κ.λπ. του πέους.

Είναι φυσιολογικό το δέρμα του πέους να έχει ένα «αντιαισθητικό» χρώμα;

Θα πρέπει να απευθυνθείτε σε έναν δερματολόγο και αν εκείνος δεν δια- γνώσει την ύπαρξη κάποιου προβλήματος, τότε θα πρέπει να αποδεχθείτε ότι αυτή είναι η «κανονική μορφή του δέρματός σας». Πολλοί νέοι άντρες ανησυχούν ιδιαίτερα για το μέγεθος, το σχήμα, ή το χρώμα του πέους τους, αλλά τις περισσότερες φορές οι ανησυχίες τους δεν επαληθεύονται από τρίτα πρόσωπα.

Πώς αντιμετωπίζεται η αδυναμία αποκάλυψης της βαλάνου του πέους;

Το φαινόμενο αυτό, το οποίο ονομάζεται φίμωση, είναι πολύ συνηθισμένο και αποκαθίσταται με μία απλή επέμβαση. Πρέπει να απευθυνθείτε σε έναν ουρολόγο (ή και στον οικογενειακό σας γιατρό, αν σας είναι πιο εύκολο), προκειμένου να σας εξετάσει και να λάβετε μία έγκυρη διάγνωση. Το να απευθυνθείτε στον γιατρό σας για ένα τέτοιο θέμα είναι η λογική κίνηση και δεν θα πρέπει να νιώσετε καμία ντροπή, καθώς όπως καταλαβαίνετε έχετε κάθε δικαίωμα να απαλλαγείτε από τη συγκεκριμένη δυσκολία και να αρχίσετε να απολαμβάνετε τη σεξουαλική σας ζωή.

Πώς καταλαβαίνει ένας άντρας ότι δεν είναι παρθένος;

Δεν παρατηρείται κάποια ανατομική αλλαγή, όταν ένας άντρας κάνει για πρώτη φορά σεξ.