Οργασμός

Κεφάλαιο από το βιβλίο Μιλήστε με έναν ειδικό, των Γ. Ευσταθίου, Φ. Λέκκα, Χ. Βαρβέρη, & Ε. Κονσουλίδου.

Συνάδελφοι που βοήθησαν σε μία αρχική αποδελτίωση των απαντήσεων: Ε. Βεντίκος.

Η κορύφωση της σεξουαλικής διέγερσης και επαφής, τόσο στον άντρα όσο και στη γυναίκα, εκδηλώνεται με συσπάσεις των μυών της γενετήσιας περιοχής, προκαλώντας αίσθημα ευχαρίστησης και απελευθέρωσης της έντασης. Οι διάφορες διαταραχές του οργασμού συνίστανται στη μη ολοκλήρωση της σεξουαλικής επαφής και μπορεί να εκδηλωθούν σε άτομα και των δύο φύλων.

Στην περίπτωση των γυναικών, το κύριο πρόβλημα ονομάζεται οργασμική διαταραχή και αφορά στη σημαντική καθυστέρηση, σπανιότητα ή απουσία οργασμού. Πρόκειται για την επίμονη ή επαναλαμβανόμενη αδυναμία βίωσης οργασμού μετά από μία κανονική φάση σεξουαλικής διέγερσης. Η συγκεκριμένη δυσκολία μπορεί να απασχολεί μία γυναίκα από την έναρξη της σεξουαλικής ζωής της (ισόβια) ή να εμφανίζεται μετά από μια περίοδο σχετικά φυσιολογικής σεξουαλικής λειτουργίας (επίκτητη).

Πολλές γυναίκες ανησυχούν μήπως αντιμετωπίζουν πρόβλημα, δεδομένου ότι φτάνουν σε οργασμό μόνο με ταυτόχρονο ερεθισμό της κλειτορίδας κατά τη σεξουαλική επαφή ή μόνο μέσω συγκεκριμένων πρακτικών, όπως ο στοματικός έρωτας. Ωστόσο, πρόκειται για φυσιολογικές παραλλαγές της γυναικείας σεξουαλικής αντίδρασης και δεν συνιστούν πρόβλημα.

Στην περίπτωση των αντρών, οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν αφορούν στην καθυστερημένη εκσπερμάτιση και την πρόωρη εκσπερμάτιση. Η καθυστερημένη εκσπερμάτιση αφορά τη σημαντική καθυστέρηση, σπανιότητα ή και απουσία εκσπερμάτισης. Η πρόωρη εκσπερμάτιση αφορά στην εκσπερμάτιση που συμβαίνει επίμονα και επανειλημμένα ένα περίπου λεπτό μετά την κολπική διείσδυση και πριν ο άντρας το επιθυμήσει. Και οι δύο δυσκολίες μπορεί να συμβαίνουν είτε από τότε που το άτομο ξεκίνησε να είναι σεξουαλικά ενεργό είτε μετά από μια περίοδο σχετικά φυσιολογικής σεξουαλικής λειτουργίας. Τέλος, και οι δύο δυσκολίες μπορεί να εμφανίζονται με γενικευμένη μορφή, δηλαδή ανεξάρτητα από το είδος διέγερσης, την κατάσταση και τη σύντροφο ή να εμφανίζονται μόνο με ορισμένες μορφές διέγερσης, σε συγκεκριμένες καταστάσεις και με μία σύντροφο.

Ανεξαρτήτως φύλου, αυτές οι δυσκολίες προκαλούν στο άτομο έντονο άγχος, απογοήτευση και ντροπή. Επίσης, συνδέονται με προβλήματα στην ερωτική σχέση ή καταλήγουν να δημιουργούν προβλήματα στη σχέση, αν ο/η σύντροφος δεν αντιμετωπίσει με ενδιαφέρον και κατανόηση τη δυσκολία.

Αντιπροσωπευτικά μηνύματα

Είμαι 25 χρονών και στη σεξουαλική μου ζωή έχει υπάρξει μόνο ο άνθρωπος με τον οποίο είμαστε εδώ και 6 μήνες μαζί. Συναισθηματικά, η κάλυψη είναι αμοιβαία, ερωτικά όμως και παρά τη συχνή επαφή έχω αδυναμία να ολοκληρώσω. Στην αρχή, το άγχος μου να ικανοποιήσω τον σύντροφό μου κάλυπτε την ανάγκη αυτήν. Έπειτα, όταν αυτό υποχώρησε, εξακολούθησε να υπάρχει ένας ανασταλτικός παράγοντας, χωρίς να μπορώ να δώσω κάποια εξήγηση. Πολλές φορές νιώθω μεγαλύτερο πόθο γι’ αυτόν όταν τον σκέφτομαι παρά όταν τον έχω στην αγκαλιά μου. Ο σύντροφός μου ασχολείται και δίνεται κατά την επαφή, κάτι που δεν μπορώ πάντα να απολαύσω. Αυτό με θλίβει, τον αδικεί και γενικά φοβάμαι για το πώς μπορεί να επηρεάσει τη σχέση μας.

Έχω σοβαρή σχέση με τον φίλο μου εδώ και πεντέμισι χρόνια. Η σεξουαλική μας σχέση είναι μία χαρά, απλώς έχω μία απορία. Είναι φυσιολογικό που δεν μπορώ να έλθω σε οργασμό την ώρα που είναι μέσα μου; Ο μόνος τρόπος να μου έλθει είναι όταν μου κάνει στοματικό έρωτα. Είναι φυσιολογικό; Και τι θα μπορούσα να κάνω για να αλλάξει αυτό;

Η ερώτησή μου είναι απλή. Θέλω να μάθω εάν ο συχνός αυνανισμός μου και ότι εκσπερματώνω γρήγορα (με μία κοπέλα έχω πάει μόνο) έχουν σχέση, και εάν μειώσω ή κόψω τον αυνανισμό για λίγο καιρό με βοηθήσει, γιατί έχω ακούσει ότι ο αυνανισμός χειροτερεύει την κατάσταση (ψυχολογικά είναι όλα τέλεια, έχουμε καλή επικοινωνία και έχω αυτοπεποίθηση).

O σύντροφός μου αργεί πολύ να τελειώσει και κάποιες φορές κατόπιν μεγάλης προσπάθειας δεν τελειώνει. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Γεια σας… είμαι μπερδεμένη… Αφού, λοιπόν, όταν τελειώνει μία γυναίκα δεν βγάζει απαραίτητα υγρά, τότε τι είναι αυτό που σηματοδοτεί ότι μία γυναίκα τελειώνει; Μπορεί να ακούγεται χαζό, αλλά πώς το καταλαβαίνεις ότι τελείωσες; Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις;

Συνήθεις ερωτήσεις και απαντήσεις

Τι είναι και τι μορφές έχει η γυναικεία οργασμική διαταραχή;

Click to add your own text here

Ποια είναι τα πιθανά αίτια της γυναικείας οργασμικής διαταραχής και πώς αντιμετωπίζεται;

Click to add your own text here

Υπάρχει κάποιο πρόβλημα που δεν φθάνω σε «κολπικό οργασμό»;

Click to add your own text here

Υπάρχουν ανοργασμικές γυναίκες;

Click to add your own text here

Μπορούμε να θεωρήσουμε οργασμό το μούδιασμα και τρέμουλο σε όλο το σώμα;

Click to add your own text here

Τι μορφές έχει το πρόβλημα της καθυστερημένης εκσπερμάτισης στους άντρες;

Click to add your own text here

Ποια είναι τα πιθανά αίτια και πώς αντιμετωπίζεται η καθυστερημένη εκσπερμάτιση στους άντρες;

Click to add your own text here

Ποια είναι τα ψυχολογικά αίτια του προβλήματος της πρόωρης εκσπερμάτισης;

Click to add your own text here

Πώς αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της πρόωρης εκσπερμάτισης;

Click to add your own text here