Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

Κεφάλαιο από το βιβλίο Μιλήστε με έναν ειδικό, των Γ. Ευσταθίου, Φ. Λέκκα, Χ. Βαρβέρη, & Ε. Κονσουλίδου.

Συνάδελφοι που βοήθησαν σε μία αρχική αποδελτίωση των απαντήσεων: Ε. Βεντίκος.

Πρόκειται για λοιμώδη νοσήματα που μεταδίδονται, κατά κανόνα, με τη σεξουαλική επαφή και ονομάζονται επίσης αφροδίσια νοσήματα. Γνωστότερα είναι η σύφιλη, η βλεννόρροια, τα μαλακά έλκη, τα κονδυλώματα, και κυρίως ο ιός HIV και το AIDS, για τα οποία πολλοί, ιδιαιτέρως νέοι, άνθρωποι έχουν απορίες, ερωτήματα και προβληματισμούς σχετικά με:

  • τα συμπτώματα της μόλυνσης από τον ιό HIV,
  • τους τρόπους μετάδοσης του ιού HIV,
  • το τεστ ανίχνευσης του ιού HIV και τις απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις.
Αντιπροσωπευτικά μηνύματα

Γεια σας… Θέλω να με ενημερώσετε για το ποια είναι τα συμπτώματα του AIDS και σε πόσο καιρό εκδηλώνονται… Γενικά θέλω να με πληροφορήσετε γι’ αυτό το θέμα με πολύ απλά λόγια… γιατί στα site που κοιτάω για το AIDS… ο καθένας λέει τα δικά του, ή ίσως εγώ δεν καταλαβαίνω γιατί τα λένε με δύσκολες ορολογίες… Ξέρετε, με έχει πιάσει μία φοβία με αυτό το θέμα… γιατί έχω ακούσει πολλά και έχω καταταραχθεί και παράλληλα είμαι σε μία ηλικία που σκέφτομαι το σεξ.

Θα ήθελα τη βοήθειά σας για κάτι που με απασχολεί πολύ έντονα τον τελευταίο μήνα. Συνάντησα τον πρώην φίλο μου μετά από δύο χρόνια αφότου είχαμε χωρίσει. Καταλήξαμε να κάνουμε έρωτα, δυστυχώς χωρίς προφύλαξη. Και λέω δυστυχώς γιατί δεν συγχωρώ στον εαυτό μου που παρασύρθηκα να κάνω κάτι χωρίς να πάρω προφυλάξεις, ενώ σε όλα είμαι τόσο υπεύθυνος άνθρωπος, και δεύτερον γιατί το ίδιο βράδυ που συζητήσαμε, αφού είχαμε κάνει έρωτα, μου είπε ότι για έναν χρόνο έκανε χρήση κοκαΐνης.

Το θέμα είναι πως από εκείνη τη στιγμή εγώ έχω χάσει την ηρεμία μου γιατί σκέφτομαι ότι μπορεί να έχει κάποια αρρώστια που πιθανόν να κόλλησα κι εγώ. Συγκεκριμένα, φοβάμαι πολύ μήπως έχει AIDS και αυτό με έχει κάνει άνω-κάτω. Για όλα αυτά που σκέφτομαι δεν του είπα τίποτα και ούτε έχω οποιαδήποτε ένδειξη ότι έχει κάποια αρρώστια, αλλά εγώ θέλω να κάνω εξετάσεις. Γνωρίζετε αν το AIDS μπορεί να ανιχνευθεί με απλή εξέταση αίματος; Πόσο καιρό μετά από το περιστατικό πρέπει να κάνω εξετάσεις και αν γίνονται σε όλα τα ιδιωτικά μικροβιολογικά εργαστήρια, ή μόνο σε κάποιο νοσοκομείο; Ευχαριστώ εκ των προτέρων για το ενδιαφέρον σας.

Θα ήθελα να ξέρω αν με το φιλί στο στόμα μεταφέρεται το Aids. Έχω φιλήσει πολλές φορές γυναίκες στο στόμα. Υπάρχει περίπτωση μετάδοσης του ιού;

Θα ήθελα τη συμβουλή σας σε ένα θέμα που με απασχολεί έντονα. Είχα επαφή με κάποιον για τον οποίο δεν ξέρω και πολλά για τη σεξουαλική του ζωή. Κάναμε σεξ χωρίς προφυλακτικό, ενώ ήμασταν λίγο μεθυσμένοι. Έχουν περάσει οκτώ μήνες από τότε και σκέφτομαι μήπως υπάρχει ενδεχόμενο για AIDS. Θέλω να ξέρω αν έχω κάτι και δυστυχώς δεν μπορώ να πάω σε κάποιο νοσοκομείο να κάνω την εξέταση γιατί νιώθω πολύ άβολα. Έκανα πρόσφατα γενικές εξετάσεις αίματος και για σίδηρο, αιματοκρίτη κ.ά., οι οποίες ήταν πάρα πολύ καλές, στα φυσιολογικά επίπεδα. Ξέρετε όταν κάποιος είναι μολυσμένος από AIDS, αν ο ιός ανιχνεύεται από τις γενικές εξετάσεις αίματος; Αν είχα, δηλαδή, κάτι τέτοιο θα είχε φανεί στις εξετάσεις αυτές, ή πρέπει να κάνω ειδικές; Ζω στην επαρχία και δεν είναι εύκολο να κάνω κάτι άλλο. Σας εκλιπαρώ να μου δώσετε μία ακριβή απάντηση στο ερώτημά μου.

Καλησπέρα. Θα ήθελα τη βοήθειά σας πάνω σ’ ένα θέμα που απασχολεί σίγουρα πολλούς νέους. Είμαι φοιτήτρια και αυτό τον καιρό υπάρχει στη ζωή μου ένας άντρας που θα μ’ ενδιέφερε να κάνω σχέση μαζί του. Το σημείο που κολλάω περισσότερο είναι με ποιον τρόπο θα διαφυλάξω τη σεξουαλική μου υγεία. Μέχρι τώρα έπαιρνα και δεν έπαιρνα προφυλάξεις, όπως οι περισσότεροι. Αλλά θέλω πια να δω το θέμα πιο σοβαρά. Σκέφτηκα να του μιλήσω για εξετάσεις πριν προχωρήσουμε, αλλά δεν ξέρω αν θα το βρει υπερβολικό. Επίσης, δεν ξέρω και πώς να το ζητήσω. Θα ’θελα να ακούσω τη συμβουλή σας. Ευχαριστώ.

Γεια σας, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πολύτιμη βοήθειά σας, και να σας ρωτήσω τα εξής: 1) Ένας άντρας μπορεί να κολλήσει AIDS εάν μία γυναίκα η οποία είναι φορέας του κάνει πεολειχία; 2) Εάν ένας άντρας κάνει αιδοιολειχία σε μία φορέα μπορεί να κολλήσει; και 3) Εάν μία γυναίκα που πιθανόν να είναι φορέας AIDS, κατά τη διάρκεια των διεγερτικών παιχνιδιών που κάνει ένα ζευγάρι, πριν κάνει sex, κάνει πρωκτολειχία, τότε αυτός έχει κίνδυνο να κολλήσει τον παραπάνω ιό; Οι ερωτήσεις στόχο έχουν να λύσω κάποιες απορίες για αυτά τα θέματα. Σας ευχαριστώ πολύ.

Πριν από 3 μήνες πήγα με μία ιερόδουλη. Μου έκανε στοματικό έρωτα και με έγλειψε τους όρχεις και το στήθος (στο πέος φορούσα προφυλακτικό). Δεν ήρθαμε σε κανένα άλλο είδος επαφής. Στη διάρκεια αυτών των 3 μηνών πάσχω από κατάθλιψη και αϋπνίες από το γεγονός ότι νομίζω πως είμαι φορέας του AIDS. Θα ήθελα να με ενημερώσετε, τι πιθανότητες υπάρχουν να ισχύει κάτι τέτοιο και πώς μπορώ να σιγουρευτώ ότι είμαι υγιής; Επιπλέον, μετά το συμβάν έκανα γενική εξέταση αίματος. Αν ήμουν φορέας θα το έδειχνε ή χρειάζεται ειδική εξέταση;

Κατ’ αρχάς, συγχαρητήρια για την τόσο σημαντική αυτή πρωτοβουλία. Το πρόβλημα αφορά στον σύντροφό μου ο οποίος είναι οροθετικός. Ήταν κάτι που γνώριζα εξαρχής. Δεν έχουμε ολοκληρωμένη ερωτική επαφή και είμαι πλήρως ενημερωμένη για τη νόσο (έχω μιλήσει με γιατρό και ψυχολόγο). Σύμφωνα με τις τελευταίες εξετάσεις, ο ιός είναι μη ανιχνεύσιμος. Το πρόβλημα είναι ότι τα αντιρετροϊκά φάρμακα του δημιουργούν συχνά κρίσεις πανικού, άγχος, φοβία και έντονη κόπωση (πρόσφατα αναγκάστηκε να σταματήσει από τη δουλειά). Δεν ξέρω πλέον με ποιον τρόπο μπορώ εγώ να τον βοηθήσω. Νιώθει ότι είναι εντελώς ανίκανος για οτιδήποτε και συνεχώς επαναλαμβάνει πόσο άδικο είναι για μένα να είμαι μαζί του τη στιγμή που μπορώ να έχω μία υγιή σχέση. Οι ψυχολογικές μεταπτώσεις είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο. Πώς μπορώ να βοηθήσω ουσιαστικά; Ευχαριστώ.

Γεια σας. Δεν μπορώ να συζητήσω το θέμα με κανέναν άλλο, γι’ αυτό αποφάσισα να απευθυνθώ σε εσάς. Πριν λίγο καιρό είχα σχέση με κάποιον, ο οποίος ήταν αρκετά προσεκτικός όσον αφορά το θέμα προφύλαξης. Στοματικό έρωτα όμως κάναμε πάντα χωρίς προφυλακτικό. Ποτέ δεν είχα αφήσει να εκσπερματώσει στο στόμα μου. Ωστόσο, έχω αγχωθεί πολύ θα έλεγα, πρώτον, γιατί πριν από εμένα το συγκεκριμένο άτομο είχε έντονη σεξουαλική ζωή, είχε αρκετές περιστασιακές συντρόφους και δεν ήταν πάντα τόσο προσεκτικός, και, δεύτερον, γνωρίζω (χωρίς να είμαι σίγουρη) ότι το AIDS μπορεί να μεταδοθεί μέσω στοματικού έρωτα αν υπάρχει κάποια πληγή στο στόμα και εφόσον φυσικά ο άλλος είναι οροθετικός. Δεν γνωρίζω αν το συγκεκριμένο άτομο είναι οροθετικός, αλλά δεδομένου ότι είχε έντονη σεξουαλική ζωή στο παρελθόν και απ’ τη στιγμή που είναι πολύ πιθανό να είχα έστω μία μικρή πληγή στο στόμα μου (από βούρτσισμα, ευαισθησία) και επίσης ήλθα σε επαφή με τα προσπερματικά του υγρά, είναι παράλογο να φοβάμαι ότι ίσως έχω κολλήσει; Να πάω για εξετάσεις;

Συνήθεις ερωτήσεις και απαντήσεις

Ποια είναι τα συμπτώματα του AIDS και σε πόσο καιρό εκδηλώνονται;

Click to add your own text here

Υπάρχει πιθανότητα να έχω μολυνθεί από τον ιό HIV;

Click to add your own text here

Μπορώ να μολυνθώ από τον ιό του AIDS μέσω στοματικού έρωτα;

Click to add your own text here

Μπορεί κάποιος να πάθει κάποια ασθένεια, εκτός του AIDS, αν κάνει αιδοιολειχία;

Click to add your own text here

Το AIDS μεταδίδεται με το φιλί στο στόμα;

Click to add your own text here

Πώς μπορώ να προφυλαχθώ από τον ιό HIV;

Click to add your own text here

Ήρθα σε σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη με άτομο που κάνει χρήση κοκαΐνης. Είναι πιθανό να έχω HIV;

Click to add your own text here

Νιώθω έντονο φόβο ότι μπορεί να προσβληθώ από τον ιό του AIDS κατά τη διάρκεια συνηθισμένων κοινωνικών επαφών.

Click to add your own text here

Τι είναι το τεστ ανίχνευσης για το AIDS;

Click to add your own text here

Πόσο καιρό μετά την πιθανή επαφή με τον ιό πρέπει να κάνω το τεστ ανίχνευσης για το AIDS;

Click to add your own text here

Πού μπορώ να πραγματοποιήσω τις απαραίτητες εξετάσεις για την ανίχνευση του HIV και πόσο κοστίζουν;

Click to add your own text here

Οι γενικές εξετάσεις αίματος ανιχνεύουν τον ιό HIV;

Click to add your own text here

Είναι υπερβολικό να ζητήσω από τον σύντροφό μου να εξεταστεί για HIV;

Click to add your own text here

Ζω στην επαρχία και είναι δύσκολο να κάνω ειδικές εξετάσεις για HIV, τι να κάνω;

Click to add your own text here

Πώς μπορώ να βοηθήσω ουσιαστικά έναν δικό μου άνθρωπο που είναι οροθετικός;

Click to add your own text here

Είμαι γυναίκα και νιώθω αμήχανα να έχω μαζί μου προφυλακτικά.

Click to add your own text here