Το παιδί και η απελευθέρωσή του από τη σκιά του πολύ μεγάλου φόβου
Ένα εικονογραφημένο βιβλίο που βοηθά γονείς και παιδιά με τραυματικές εμπειρίες από πολέμους και από βιώματα ξεριζωμών.
Εικονογραφημένο βιβλίο για το ψυχολογικό τραύμα. Ελληνική μορφή.
Susanne Stein
www.susannestein.de
Σε ποιους απευθύνεται;
Το βιβλίο αρχικά απευθυνόταν:
- σε γονείς και παιδιά που έζησαν πόλεμο, εμπειρίες τραυματικές κατά τη φυγή τους από τις πατρίδες τους κ.α.
- σε γονείς που θέλουν να καταλάβουν καλύτερα τα παιδιά τους και να τα βοηθήσουν.
Στη συνέχεια:
- για όσους δραστηριοποιούνται σε δομές όπου ζουν παιδιά προσφύγων.
- για «ειδικούς» (παιδιάτρους, ψυχοθεραπευτές, θεραπευτές ψυχικού τραύματος).
Από τι αποτελείται;
Αποτελείται από 4 μέρη και ένα παράρτημα:
Α. Μία εικονογραφημένη ιστορία για ένα παιδί που λόγω πολέμου εκτίθεται σε μία κατάσταση τρομακτικού άγχους και αναγκάζεται να φύγει με τους γονείς του για μία «ασφαλή» χώρα αλλά η σκιά του πολύ μεγάλου φόβου το ακολουθεί. Στο τέλος απαλλάσσεται από τη σκιά με διάφορους τρόπους στήριξης/ βοήθειας (σελ. 4-29).
Β. Μία σειρά συμβουλών για γονείς με παιδιά που βίωσαν πόλεμο κ.α. (σελ. 30-37).
Γ. Θεματικές για ζωγραφική (σελ. 38-43).
Δ. Πληροφορίες για συγγραφέα και υποστηρικτικές δομές/ επιστημονικούς φορείς εποπτείας (σελ. 44-49).
Παράρτημα: Υποστηρικτικό υλικό για τη χρήση του «βιβλίου» από άτομα χωρίς εκπαίδευση στο ψυχολογικό τραύμα (σελ. 50-52).
Συντελεστές της πρωτότυπης έκδοσης
Ιδέες ,κείμενα, εικόνες και συντονισμός : Susanne Stein (Παιδαγωγός, εξειδικευμένη στην ανάπτυξη προσωπικού και οργανισμών, διδάσκουσα θεματοκεντρική αλληλεπίδραση).
Yποστήριξαν την υλοποίηση αυτού του εντύπου :
- Οι φίλοι από τη Συρία που διάβασαν με προσοχή τα κείμενα. Σε αυτούς οφείλεται η έμπνευση γι΄αυτό το βιβλίο και πολλές αξιόλογες ιδέες και διορθώσεις.
- Πολλοί ψυχοθεραπευτές και ψυχοθεραπεύτριες που έδωσαν βοηθητικές ιδέες, κυρίως η Hemma Friedrich, διπλωματούχος ψυχολόγος και ο PD Dr. med. Ulrich Lamparter, ειδικός ψυχοσωματικής ιατρικής και ψυχαναλυτής.
- Την αγγλική μετάφραση έκαναν η Katharina Pape και η Gloria Garrels, την επιμέλεια είχε ο Peter Pape.
- Μεγάλη υποστήριξη προσέφεραν οι θεραπεύτριες του εξωτερικού ιατρείου «Children for tomorrow».
- Για την αραβική μετάφραση ήταν υπεύθυνη η Kholood Payar, διαπιστευμένη διερμηνέας.
- Για τη μετάφραση στα φαρσί ήταν υπεύθυνη η Fatimeh Ghanizaadeh, διορθώσεις έκαναν οι Yasmina Afshar και ο Ali – Reza Nassery.
- O Holger Ken βοήθησε σημαντικά στην ηλεκτρονική έκδοση στα γερμανικά, αγγλικά, αραβικά και φαρσί, www.susannestein.de
Το ίδρυμα “Children for Tomorrow” (Παιδιά του αύριο) υποστήριξε την έκδοση του πρωτότυπου βιβλίου και επιχορήγησε τη μετάφρασή του στην αραβική γλώσσα. Την έκδοση επιμελήθηκαν οι συνεργάτιδες του Εξωτερικού Ιατρείου για πρόσφυγες της Πανεπιστημιακής Κλινικής Hamburg – Eppendorf (UKE), Sofie Silva Mella (θεραπεύτρια τέχνης, Β.Α ) και η διπλωματούχος ψυχολόγος Cornelia Reher (Διευθύντρια του ψυχοθεραπευτικού τομέα ).
Συντελεστές της ελληνικής μετάφρασης και χρήσιμες πληροφορίες.
Την ευθύνη της ελληνικής μορφής του εντύπου ανέλαβαν μέλη μιας ομάδας εθελοντών από τη Νέα Μάκρη Αττικής. Για την μετάφραση είναι υπεύθυνη η ομ. καθ. Κλινικής Ψυχολογίας του Παν/μίου Αθηνών, Αναστασία Καλαντζή – Αζίζι και για τις διορθώσεις και επιμέλεια του κειμένου η Πιπίνα Χατζή, φιλόλογος. Το συντονισμό και την υποστήριξη της ηλεκτρονικής μορφής του κειμένου είχε η Σταυρούλα Δρακοπούλου, Δασκάλα.
Στο Ινστιτούτο Ερευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς (ΙΕΘΣ) μπορείτε να βρείτε υποστήριξη και εξειδικευμένη βοήθεια (www.ibrt.gr, email: info@ieths.gr, Λάκωνος 19 και Λάμψα, Αμπελόκηποι , (Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Χαρίλα Ντιάνα). Επισκεφτείτε επίσης την ιστοσελίδα της Εταιρείας Γνωσιακών Συμπεριφοριστικών Σπουδών (www.cbt.edu.gr) για να ενημερωθείτε σχετικά με Σεμινάρια κατάρτισης χρήσης του εικονογραφημένου βιβλίου.
Για προτάσεις , σχόλια, πληροφορίες ή οτιδήποτε άλλο, μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας , Ομάδα Εθελοντών Νέας Μάκρης , e-mail stavrouladracopou@yahoo.gr
Περισσότερες πληροφορίες
Καλαντζή – Αζίζι, Α. (2016). Η τραυματική εμπειρία του πολέμου σε παιδιά και εφήβους: προληπτικές δράσεις. Ανακοίνωση στο 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Συμβουλευτικής Ψυχολογίας, Αθήνα: 4-6/11/2016
Stein, S., & Alkhelewi-Brainin, M. (2016). Accompanying and supporting families of children and young people with violence trauma. Workshop, 3rd International Mayor’s Conference NOW, Vienna 30-31/01/2017
Ομάδα Τραύματος
Η Ομάδα Τραύματος του ΙΕΘΣ δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2016 στην Εταιρεία Γνωσιακών Συμπεριφοριστικών Σπουδών (ΕΓΣΣ) και στο Τμήμα Θεραπειών Παιδιών & Εφήβων του ΙΕΘΣ. Η ομάδα αποτελείται από την κα Αναστασία Καλαντζή – Αζίζι, η οποία συντονίζει την ομάδα, και από τις Θεοδώρα Αναστασίου, Χριστίνα Βαρβέρη, Δάφνη Στριγγάρη, Αγγελική Βλασοπούλου και Βάϊα Διβάνη. Αφορμή σύστασης της ομάδας στάθηκε η μετάφραση, προσαρμογή και διάθεση του on-line εικονογραφημένου βιβλίου για το ψυχικό τραύμα «Το παιδί και η απελευθέρωσή του από τη σκιά του πολύ μεγάλου φόβου», ένα εικονογραφημένο βιβλίο/ εγχειρίδιο που βοηθά γονείς και παιδιά με τραυματικές εμπειρίες από πολέμους και από βιώματα ξεριζωμών, σε συνεργασίαμε τη δημιουργό του βιβλίου,SusanneStein(http://www.susannestein.de/assets/trauma-bilderbuch-2017-griechisch.pdf).
Η κα Α. Καλαντζή – Αζίζι με τη συνδρομή ομάδας εθελοντών, το εφάρμοσαν πιλοτικά το καλοκαίρι του 2016 σε καταυλισμό προσφύγων και συγκεκριμένα σε παιδιά αφγανικής καταγωγής στις κατασκηνώσεις του Αγ. Ανδρέα, Ν. Μάκρης Αττικής. Στις 27 Ιουλίου του 2017 πραγματοποιήθηκε η πρώτη δημοσίευση της Ομάδας στο European Journal of Psychotraumatology, με τίτλο “Presentation of an online programme for children refugees: pilot study in Greece”, Vol. 8, 2017 – issue sup 4.
http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/20008198.2017.1351197.
Οι δράσεις της Ομάδας Τραύματοςαφορούν στην έρευνα, εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού και των επαγγελματιών που εργάζονται σε πλαίσια με πληθυσμό προσφύγων. Συγκεκριμένα έχουν διενεργηθεί τα εξής:
- Ομιλία και σεμινάριο στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης (30/3/2017) σχετικά με το εγχειρίδιο «Το παιδί και η απελευθέρωσή του από τη σκιά του πολύ μεγάλου φόβου».
- Εκπαιδευτικό εργαστήριο στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ (UNHCR)στην Ελλάδα (5/4/2017).
- Εκπαιδευτικό εργαστήριοστη ΒΑΒΕΛ (26/4/2017).
- Εκπαιδευτικό εργαστήριοστο 16ο Πανελλήνιο Συνέδριο της ΕΛΨΕ στη Θεσσαλονίκη (10-14/5/2017).
- Εκπαιδευτικό εργαστήριοστο 10ο ΠανελλήνιοΠαιδοψυχιατρικό Συνέδριο (29/9-1/10/2017).
- Εκπαιδευτικό εργαστήριο στο Κέντρο Πρόληψης και Αγωγής Υγείας, «Αθηνά Υγεία» του Δήμου Αθηναίων (13/9/2017).
- Ανακοινώσεις στο 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Συμβουλευτικής Ψυχολογίας (4-6/11/2016) στην Αθήνα.
- Ανακοίνωση στην επιστημονική ημερίδα της Ε.Ε.Ψ.Υ.Ν.Π. (Νοσοκομείο Παίδων, Αγία Σοφία, 20/5/2017).
- Ανακοίνωση στο 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Προαγωγής και Αγωγής της Υγείας όπου παρουσιάστηκαν σε συμπόσιο όλες οι δράσεις της Ομάδας Τραύματος του ΙΕΘΣ (25/11/2017). Αναμένεται δημοσίευση στο περιοδικό Νέα Υγεία με τίτλο «Ανήλικοι πρόσφυγες: οι δράσεις της ομάδας Τραύματος του ΙΕΘΣ» (Α. Καλαντζή – Αζίζι, Θ. Αναστασίου, Δ. Στριγγάρη, Α. Βλασσοπούλου, Χ. Βαρβέρη).
- Εκπαίδευση ελλήνων ψυχοθεραπευτών στην Εστιασμένη στο Τραύμα Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Θεραπεία (TF-CBT)από ειδικό του Παν/μίου Eichstätt-Ingolstadt (Dr. AgnesNocon) (04/2016).
- Προσαρμογή του TF-CBT στα ελληνικά, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Eichstätt-Ingolstadt και προετοιμασία αντίστοιχων σεμιναρίων και εκπαιδευτικών εργαστηρίων.
- Προγραμματισμός εκπαιδευτικού εργαστηρίου στην International Rescue Committee Hellas.
- Πιλοτική εφαρμογή του on-line εικονογραφημένου βιβλίου, σε αραβόφωνα παιδιά/ εφήβους, σε συνεργασία με τη ΒΑΒΕΛ (από 5/2017).
- Ερευνητική διπλωματική εργασία σε εξέλιξη (στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος της ΕΓΣΣ), με τον τίτλο «Εφαρμογή του TF-CBT σε ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες» (συνεργασία με PRAKSIS από 7/2017) (Θ. Αναστασίου).
- Τετράγλωσση έκδοση (ελληνικά, γερμανικά, φαρσί, αραβικά) του βιβλίου «Το μικρό ΕΓΩ είμαι ΕΓΩ», της LobeMire (2017), (εκδ. ΙΕΘΣ και ΤΟΠΟΣ). Το βιβλίο έχει ήδη παρουσιασθεί στο ευρύ κοινό, γονείς και εκπαιδευτικούς (1/4/2017, Χανιά, 16/11/2017 στους Λογοτεχνικούς περιπάτους της EUNIC, 2/12/2017 στον ΙΑΝΟ και 11/12/2017 στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, ΕΚΠΑ).
- Μετάφραση ψυχομετρικών εργαλείων στα αραβικά και φαρσί (CATSκαι MFQ).
- Επεξεργασία υλικού – γνωσιοσυμπεριφοριστικών προγραμμάτων για ένταξη παιδιών & εφήβων στο κοινό σχολείο («Γνωσιο-συμπεριφοριστικά προγράμματα ενίσχυσης των διεργασιών ένταξης σε παιδιά και έφηβους πρόσφυγες στο κοινό σχολείο», Δ. Στριγγάρη, 2018, Journal Club, ΙΕΘΣ).
- Προετοιμασία οδηγού για γονείς πρόσφυγες: «Πώς μπορώ να βοηθήσω το ψυχικά τραυματισμένο παιδί μου;», όπου αναμένεται η on-lineκυκλοφορία του.
- Παρουσίαση στο Συνέδριο της ΕΛ.Ε.ΣΥ.Π. στις 01/02/2020 στην Αθήνα. “Παραδείγματα συμβουλευτικής στήριξης στην εποχή της κρίσης: Οι δράσεις της Ομάδας Τραύματος του ΙΕΘΣ”, Α. Καλαντζή – Αζίζι. Παρουσίαση σε pdf
Μπορείτε να βρείτε εδώ την ελληνική μορφή του εικονογραφημένου βιβλίου για το ψυχολογικό τραύμα.