Ενσυνειδητότητα και ψυχική υγεία: αλλαγή δυσλειτουργικών συνηθειών και προαγωγή του δυναμικού για προσωπική εξέλιξη

Στην καθημερινή ζωή είναι πολύ συνηθισμένο να συμπεριφερόμαστε και να αντιδρούμε με τρόπους, που ενώ θέλουμε να αλλάξουμε, έχουμε την τάση να επαναλαμβάνουμε σαν από συνήθεια. Αυτές οι συνήθειες δημιουργούνται από παρελθούσες εμπειρίες, επίκτητα μοτίβα σκέψης και συμπεριφοράς και μας κρατούν δέσμιους, καθώς περιορίζουν την ευελιξία μας, κάνοντάς μας να αντιδρούμε αυτόματα στα διάφορα εσωτερικά και εξωτερικά γεγονότα της ζωής.

«Μιλήστε με έναν ειδικό» - Δωρεάν διάθεση βιβλίου αυτοβοήθειας

Το βιβλίο αυτοβοήθειας «Μιλήστε με έναν ειδικό» αποτελεί εξέλιξη του έργου που προσέφερε επί 12 έτη η ομώνυμη διαδικτυακή υπηρεσία. Διατίθεται ηλεκτρονικά και δωρεάν, με τον ίδιο τρόπο που προσφέρθηκαν οι απαντήσεις ειδικών σε χιλιάδες ανώνυμα μηνύματα χρηστών που αναζητούσαν στο διαδίκτυο ενημέρωση, πληροφόρηση και καθοδήγηση για μεγάλο εύρος θεμάτων ψυχικής υγείας.

Συμμετοχή ΙΕΘΣ στο 50ο EABCT Virtual Congress, 2-5 Σεπτεμβρίου 2020

Το Ινστιτούτο Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς εκτός από χορηγός στο 50ο EABCT Virtual Congress (https://eabct2020.org/sponsors/) συμμετείχε στο επιστημονικό πρόγραμμα του Συνεδρίου

Ιολίνα & Κορονάκος Β' Μέρος

Φιλοι και φιλες,
Να ‘μαστε και πάλι μαζί η παρέα που αγαπάμε και δουλεύουμε με παιδιά. Θυμάστε που σας κρατήσαμε συντροφιά το διάστημα που
κλειστήκαμε όλοι σπίτι με την Ιολίνα και τον Κορονάκο και τις περιπέτειές τους;

Διεύρυνση της παρουσίας του ΙΕΘΣ στα κοινωνικά δίκτυα

Ακολουθείστε μας στο Twitter.

Ακολουθείστε μας στο Instagram.

Ακολουθείστε μας στο Facebook.

Μέτρα πρόληψης COVID19: Από τη συμμόρφωση στην προσήλωση

Γιάννης Χρυσόπουλος, Msc
Ινστιτούτο Έρευνας & Θεραπείας της Συμπεριφοράς

Κατά το διάστημα της περιβόητης πλέον «καραντίνας» κληθήκαμε να συμμορφωθούμε στη σχετικά απλή οδηγία των λοιμωξιολόγων «Μένουμε σπίτι!».

Έκδοση του έβδομου Τεύχους του Ελληνικού Περιοδικού Γνωσιακής - Συμπεριφοριστικής Έρευνας και Θεραπείας

Έκδοση του έβδομου Τεύχους του Ελληνικού Περιοδικού Γνωσιακής - Συμπεριφοριστικής Έρευνας και Θεραπείας

Ανοιχτή πρόσβαση στο πρώτο τεύχος του 6ου τόμου του Περιοδικού Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Έρευνα και Θεραπεία. Πρόκειται για ένα τεύχος που ετοιμάστηκε σε μια χρονική περίοδο δύσκολη και απαιτητική λόγω της πανδημίας του COVID-19, αλλά και των αναγκαίων μέτρων που πάρθηκαν για τον περιορισμό της. Ταυτόχρονα υπήρξε και περίοδος ανάπτυξης δημιουργικών ιδεών και παρεμβάσεων με στόχο την προφύλαξη της ψυχικής υγείας και την ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας για το ευρύ κοινό μέσα από τις διαδικτυακές δράσεις του ΙΕΘΣ.

Διαδικτυακή πρεμιέρα της ταινίας "My Year of Living Mindfully"

Φωτεινή Λέκκα PhD, MSc
Δασκάλα MBCT
Ινστιτούτο Έρευνας & Θεραπείας της Συμπεριφοράς

Το Oxford Mindfulness Center του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, από τους σημαντικότερους οργανισμούς εκπαίδευσης στην προσέγγιση Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT), παρουσιάζει διαδικτυακά την πρεμιέρα της ταινίας My Year of Living Mindfully. Η ταινία βραβεύτηκε με το βραβείο Thrive του Cinequest και μπορείτε να την παρακολουθήσετε δωρεάν μέχρι και τις 3 Ιουνίου στο σύνδεσμο:

Εξετάσεις σε καιρό πανδημίας

Μακρή Αθανασία, MSc
Ινστιτούτο Έρευνας & Θεραπείας της Συμπεριφοράς

Ενόψει των Πανελληνίων εξετάσεων έρχεται πάλι στο προσκήνιο το άγχος και ο φόβος αποτυχίας. Πρόκειται για συναισθήματα που οι νέοι πρέπει να διαχειριστούν ώστε να μην επηρεαστεί η απόδοση τους. Φέτος, εξαιτίας της πανδημίας του COVID-19, μπορεί ο χρόνος προετοιμασίας των νέων να ήταν περισσότερος, οι συνθήκες όμως υπό τις οποίες έλαβε χώρα ήταν πρωτόγνωρες. Το κλείσιμο των σχολείων, ο εγκλεισμός στο σπίτι, η διδασκαλία εξ αποστάσεως, οι συναναστροφές, οι δραστηριότητες και όλες οι εμπειρίες που έπρεπε να στερηθούν άλλαξαν πολύ την καθημερινότητά τους και μπορεί να προκάλεσαν δυσκολίες σε κοινωνικό και συναισθηματικό επίπεδο. Με την αβεβαιότητα και το φόβο να διακατέχει ακόμα την κοινωνία είναι πιθανό οι νέοι να αισθάνονται πιεσμένοι που θα πρέπει, σε αυτήν την δύσκολη περίοδο που διανεύουμε, να ανταποκριθούν επαρκώς στις επερχόμενες εξετάσεις.

Νόημα Ζωής και Πανδημία

Κατερίνα Αυγουστάκη, MSc
Ινστιτούτο Έρευνας & Θεραπείας της Συμπεριφοράς

Η πρόσφατη πανδημία του COVID-19 αποτελεί για την πλειοψηφία των ανθρώπων μία πρωτόγνωρη κατάσταση. Αν και οι πανδημίες είναι κάτι, που ιστορικά έχουμε βιώσει ξανά τόσο ως ανθρώπινο γένος, όσο και ως δυτικός πολιτισμός, κανένας από εμάς δεν είχε στη διάρκεια της ζωής του κάποιο παρόμοιο βίωμα. Με την έννοια αυτή, συνήθειες, δραστηριότητες και ασχολίες, που μέχρι πριν λίγους μήνες θεωρούνταν «κανονικά» ή «αυτονόητα» (όπως το να πάμε στη δουλειά μας, να δούμε τους φίλους μας, να πάμε μία βόλτα ή μία εκδρομή), πλέον έχουν έχει διαφοροποιηθεί σημαντικά. Ανεξάρτητα από το πόσο αποτελεσματικά ο καθένας από εμάς μπορεί να διαχειριστεί αυτές τις αλλαγές και τις ανατροπές στην καθημερινότητά του και στον τρόπο που σκέφτεται για το μέλλον του, η συνθήκη στην οποία ζούμε, είναι μία συνθήκη στρεσογόνα. Πολύς λόγος έχει γίνει για τις συνέπειες του στρες στην καθημερινότητά μας, ώστε να μπορούμε ευκολότερα να τις αναγνωρίσουμε, να τις καταλάβουμε και να τις αντιμετωπίσουμε. Ωστόσο, έχει ίσως σημασία να εστιάσει κανείς λίγο περισσότερο στο τι είναι αυτό που δημιουργεί τόσο στρες και για ποιο λόγο.

Συλλογή ανεξάρτητου περιεχόμενου