Ομαδικό Πρόγραμμα: Εκπαίδευση Δεξιοτήτων με βάση το μοντέλο της Διαλεκτικής Συμπεριφορικής Θεραπείας

Ο γενικός στόχος της ομάδας είναι να εκπαιδευθεί το άτομο στις απαραίτητες δεξιότητες προκειμένου να μπορεί να αλλάζει τις συμπεριφορές, τα συναισθήματα και τις σκέψεις που σχετίζονται με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στη ζωή του και που του προκαλούν δυσφορία και δυστυχία. Μέσα από τη γνώση και την εξάσκηση αυτών των δεξιοτήτων μπορεί να αποκτήσει τα απαραίτητα εργαλεία έτσι ώστε σε συνδυασμό με την ατομική του θεραπεία να μπορέσει σταδιακά να χτίσει μια ζωή γεμάτη νόημα που να αξίζει να τη ζήσει.

Προσοχή:

Συγκεκριμένοι στόχοι

Οι δεξιότητες στις οποίες θα εκπαιδευθεί σε συνδυασμό με την ατομική του θεραπεία μπορούν να το βοηθήσουν τον συμμετέχοντα να πετύχει τους προσωπικούς του στόχους. Υπάρχουν και ομαδικοί στόχοι που αφορούν ολόκληρη την ομάδα και συνοψίζονται στην παρακάτω λίστα (κάποιοι από αυτούς μπορεί να αποτελούν και προσωπικούς στόχους των συμμετεχόντων).

Συμπεριφορές για Μείωση:

 1. Έλλειψη επίγνωσης, αίσθημα κενού, αίσθημα απώλειας επαφής με τον εαυτό, επικριτικότητα.
 2. Διαπροσωπικές συγκρούσεις και στρες, μοναξιά.
 3. Έλλειψη ευελιξίας, δυσκολίες προσαρμογής στην αλλαγή.
 4. Αυξομειώσεις της διάθεσης και ακραία συναισθήματα, συμπεριφορές που εξαρτώνται από το συναίσθημα, δυσκολίες στη ρύθμιση του συναισθήματος.
 5. Παρορμητικές συμπεριφορές, δράση χωρίς σκέψη, δυσκολία αποδοχής της πραγματικότητας, πείσμα, εθισμός.

Δεξιότητες για Αύξηση:

 1. Δεξιότητες αυτεπίγνωσης.
 2. Βοηθούν το άτομο στην εστίαση της προσοχής στην παρούσα στιγμή, παρατηρώντας όσα συμβαίνουν μέσα και έξω του, χωρίς να χάνει την επαφή με τον πυρήνα του. Στόχος είναι να μάθει το άτομο να βιώνει την πραγματικότητα όπως είναι, να γίνει λιγότερο επικριτικό, να ζει τη στιγμή με αποτελεσματικό τρόπο και να οδηγηθεί τελικά σε μία αίσθηση ελευθερίας.

 3. Δεξιότητες διαπροσωπικής αποτελεσματικότητας.
 4. Βοηθούν το άτομο να διατηρήσει και να βελτιώσει τις διαπροσωπικές του σχέσεις με τα κοντινά του πρόσωπα αλλά και με τους υπόλοιπους ανθρώπους που συναναστρέφεται. Για παράδειγμα, μαθαίνει να διαχειρίζεται τις συγκρούσεις, να λέει όχι, να διατηρεί τον αυτοσεβασμό μας, να διακόπτει δυσλειτουργικές σχέσεις κ.ά.

 5. Δεξιότητες ρύθμισης του συναισθήματος.
 6. Βοηθούν το άτομο να γίνει καλύτερο στην άσκηση ελέγχου των συναισθημάτων του μέσα από το να μάθει να τα αναγνωρίζει, να τα καταλαβαίνει, να μειώνει την ένταση των συναισθημάτων πόνου, να νιώθει λιγότερη ευαλωτότητα και μεγαλύτερη συναισθηματική ανθεκτικότητα στα γεγονότα κ.ά.

 7. Δεξιότητες αντοχής στο δύσφορο συναίσθημα.

  Βοηθούν το άτομο να αντέξει και να επιβιώσει καταστάσεις κρίσης στη ζωή του χωρίς να κάνει τα πράγματα χειρότερα. Το άτομο θα μάθει να αποδέχεται και να βουτάει ολοκληρωτικά μέσα στη ζωή ακόμη και εκείνες τις στιγμές που η ζωή του δεν είναι έτσι όπως θα την ήθελε ή όπως έλπιζε να είναι.

Οι συνεδρίες είναι εβδομαδιαίες, έχουν διάρκεια 2 ώρες και κόστος 20 ευρώ.
Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 8
Διάρκεια: 48 εβδομάδες, υπό προϋποθέσεις 24 εβδομάδες

Για δηλώσεις συμμετοχής στην Ομάδα απευθυνθείτε στη Γραμματεία του ΙΕΘΣ (210-3840129, 14:00-20:00 μ.μ. Δευτέρα - Παρασκευή).

Το Ομαδικό Πρόγραμμα: Εκπαίδευση Δεξιοτήτων με βάση το μοντέλο της Διαλεκτικής Συμπεριφοριστικής Θεραπείας συντονίζουν οι:

Πούλου Κατερίνα, Ψυχολόγος, MSc Αντιμετώπισης του Πόνου, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Σκαλτσά Ιωάννα, Ψυχολόγος, MSc Ψυχικής Υγείας, Queen Mary University of London, U.K.

Επιστημονικά Υπεύθυνη:
Ξηρού Ευαγγελία, Ψυχολόγος, MSc Ψυχολογίας Υγείας, University of Bath, U.K.