Η σχέση μας με το φαγητό. Βγαίνοντας από τον φαύλο κύκλο της υπερφαγίας. Ένα ομαδικό πρόγραμμα

Η ομαδική αυτή θεραπευτική παρέμβαση απευθύνεται σε άτομα που καταναλώνουν μεγαλύτερη ποσότητα τροφής από αυτή που οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να καταναλώσουν στο ίδιο χρονικό διάστημα και κάτω από τις ίδιες συνθήκες. Κατά τη διάρκεια των υπερφαγικών αυτών επεισοδίων, τα άτομα δυσκολεύονται να ελέγξουν την ποιότητα και την ποσότητα της τροφής που λαμβάνουν ανεξάρτητα από το αν πεινούν ή όχι.

Στη συνέχεια, ακολουθούν αισθήματα άγχους για την ενδεχόμενη αύξηση του βάρους, ενοχής και ντροπής. Στην ομάδα αυτή θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε τους γνωσιακούς μηχανισμούς που διέπουν την έλλειψη ελέγχου κατά τη διάρκεια των επεισοδίων υπερφαγίας, δίνοντας έμφαση στην ψυχοεκπαίδευση, στην αυτό-παρατήρηση, στην αναγνώριση των αρνητικών σκέψεων και αντιλήψεων, στα συναισθήματα και στις συμπεριφορών διατροφής του ατόμου.

Στόχος είναι να εντοπισθεί ο φαύλος κύκλος που οδηγεί το άτομο στην επανάληψη και στη διαιώνιση των υπερφαγικών επεισοδίων και στη συνέχεια να τροποποιηθεί με συγκεκριμένες συμπεριφορικές και γνωσιακές τεχνικές. Με αυτό τον τρόπο το άτομο μαθαίνει να διαχειρίζεται τα αρνητικά του συναισθήματα, αυξάνει τον έλεγχο στη διατροφή του, μειώνει την ποσότητα τροφής που καταναλώνει και αυξάνει την αυτό-εκτίμηση του. Τέλος, η παρέμβαση επικεντρώνεται στην βελτίωση των δεξιοτήτων επίλυσης προβλημάτων, στην εκπαίδευση στη διεκδικητική συμπεριφορά και στην πρόληψη υποτροπών.

Το ομαδικό αυτό πρόγραμμα περιλαμβάνει 14 δομημένες ομαδικές συνεδρίες διάρκειας 2 ωρών. Κάθε συνεδρία έχει διάρκεια 2 ώρες και κόστος 20 ευρώ.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στις συντονίστριες του προγράμματος:
Όλγα Κωνσταντίνου, ψυχολόγο, τηλέφωνο επικοινωνίας 697 410 9517 και
Πέννυ Παπαδοπούλου, ψυχολόγο, τηλέφωνο επικοινωνίας 69478 12 260.

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων 12 άτομα. Για εγγραφές μπορείτε να απευθυνθείτε στη γραμματεία του ΙΕΘΣ (210-3840129, 14.00-20.00. Δευτέρα- Παρασκευή).