Ψυχοπαθολογία και Κινηματογράφος

Για δεύτερη συνεχή χρονιά το ΙΕΘΣ θα πραγματοποιήσει νέο κύκλο προβολής ταινιών στα πλαίσια της λειτουργίας της Λέσχης «Ψυχοπαθολογία και Κινηματογράφος», στο χώρο λειτουργίας του Ινστιτούτου, Γλάδστωνος 10 (5ος όροφος), Πλ. Κάνιγγος. Εννέα ταινίες, η μία καλύτερη από την άλλη, θα προβάλλονται την δεύτερη Παρασκευή κάθε μήνα, ώρα 20:00, για τους μήνες Νοέμβριο 2012 - Ιούλιο 2013. Η επιτυχία της προηγούμενης χρονιάς μας ενθαρρύνει να συνεχίσουμε και φέτος!

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη και τις προβολές μπορούν να παρακολουθήσουν ειδικοί ψυχικής υγείας και άνθρωποι της τέχνης του κινηματογράφου και του θεάτρου, καθώς και οι συνοδοί τους. Σκοπός της λειτουργίας της Λέσχης «Ψυχοπαθολογία και Κινηματογράφος» είναι η επιδίωξη μιας διπλής προσέγγισης των έργων που προβάλλονται, όπου η δραματουργική άποψη των καλλιτεχνών συναντά τον επιστημονικό λόγο της ψυχοπαθολογίας και της ψυχοθεραπείας.

Στο φετινό 2ο κύκλο προβολών το θέμα θα είναι οι «Διαστάσεις της Κρίσης». Ένα θέμα πολύ επίκαιρο, ιδιαίτερα στην Ελλάδα του σήμερα. Θα ασχοληθούμε με την κρίση έτσι όπως την ορίζει η επιστημονική ψυχιατρική κοινότητα. Ο Gerald Caplan χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τον όρο «κρίση» ως συγκεκριμένο ψυχιατρικό όρο και την ορίζει ως μια απειλή για την ψυχική ομοιόσταση ενός ατόμου. Πράγματι σε μια κρίση εμφανίζεται μια ανισορροπία που οδηγεί σε σύγχυση και αποδιοργάνωση, όπου ακολουθεί η κατάρρευση των φυσιολογικών ή συνηθέστερων μηχανισμών αντιμετώπισης προβλημάτων ενός ατόμου. Θα μας απασχολήσουν οι κρίσεις που εξαρτώνται από μια συγκεκριμένη κατάσταση, μέσα στους δεσμούς της οικογένειας, στον κοινωνικό ιστό, στο πολιτιστικό και πολιτικό πλαίσιο της κοινότητας, η κρίση ως αποτέλεσμα μιας τελικής-χρόνιας ιατρικής διάγνωσης, η κρίση ως συνέπεια της απώλειας εργασίας και θα εμβαθύνουμε ιδιαίτερα στη κρίση των ανθρώπινων σχέσεων. Θα παρακολουθήσουμε αναπτυξιακές κρίσεις, με ιδιαίτερη ματιά στη σκληρή εποχή της εφηβείας και τη κρίση ως αποτέλεσμα τραύματος, έτσι όπως αυτή καθορίζει τη συμπεριφορά των ανθρώπων αλλά και τις μεταξύ τους σχέσεις.