Νέα έκδοση

Το βιβλίο Άγχος και πανικός: γνωσιακή θεωρία και θεραπεία εκδόθηκε για πρώτη φορά από τον εκδοτικό οίκο Ελληνικά Γράμματα το 1997 και έφτασε αισίως τις εννέα εκδόσεις.

Πριν από λίγα χρόνια, ο εκδοτικός οίκος πέρασε σε άλλα χέρια ιδιοκτησίας και μετά από λίγο καιρό έκλεισε απροειδοποίητα. Σταδιακά εξαντλήθηκαν όλα τα αποθέματα του βιβλίου που υπήρχαν στα βιβλιοπωλεία. Έτσι βρέθηκα μπροστά στο δίλημμα να το αφήσω να περάσει στο χρονοντούλαπο των εκδόσεων ή να δοκιμάσω την επανέκδοσή του από έναν άλλο εκδοτικό οίκο. Στο τέλος αποφάσισα να κάνω τίποτε από τα δύο.

Σε ό,τι αφορά το πρώτο σκέλος του διλήμματός μου, μελετώντας τα νεότερα ερευνητικά δεδομένα αισθάνθηκα πως το βιβλίο είναι νωρίς για να περάσει στην ιστορία. Παρόλο που έχουν περάσει δεκαέξι χρόνια από την πρώτη έκδοση, δεν έχουν υπάρξει σημαντικές επιστημονικές εξελίξεις που να ακυρώνουν το περιεχόμενο του. Στο θεωρητικό και θεραπευτικό πεδίο, το γνωσιακό μοντέλο του άγχους παραμένει το ίδιο και οι κλινικές έρευνες συνεχίζουν να επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητά του. Έτσι, θεωρώ πως το βιβλίο θα εξακολουθήσει να βοηθά στην κατανόηση του άγχους μέσα από το γνωσιακό μοντέλο και να προσφέρει στον θεραπευτή έναν άξονα παρέμβασης για ομαδική ή ατομική θεραπεία.

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο σκέλος του διλήμματός μου, προτίμησα να αποφύγω την επαφή με έναν εκδοτικό οίκο για την επανέκδοσή του. Στα χρόνια που πέρασαν, το βιβλίο έγινε αντικείμενο μελέτης κυρίως από σπουδαστές ψυχολογίας, από συναδέλφους στο χώρο της ψυχικής υγείας και, λιγότερο, από το ευρύ κοινό. Στις δύσκολες μέρες που περνά η χώρα μας, οι σπουδές οδηγούνται σταδιακά προς το να αποτελέσουν προνόμιο των ολίγων. αισθάνομαι πως η δωρεάν διάθεση αυτού του βιβλίου αποτελεί μια ελάχιστη συνεισφορά για την αποφυγή μια τέτοιας εξέλιξης. Η έκδοση pdf είναι οικολογική, δίνοντας τη δυνατότητα μελέτης απευθείας στον υπολογιστή. για τους πιο κλασικούς αναγνώστες, ο όγκος του βιβλίου σε σελίδες περιορίστηκε σημαντικά για να διευκολύνει την οικονομικότερη εκτύπωσή του.

Σε σύγκριση με την πρώτη έκδοση, αυτή η έκδοση απολαμβάνει τα πλεονεκτήματα των μοντέρνων κειμενογράφων. Όλα τα κεφάλαια γράφτηκαν από την αρχή, διορθώθηκαν πολλά λάθη, όλοι οι πίνακες επανασχεδιάστηκαν και η τελική μορφή των κειμένων έγινε φιλικότερη για τον αναγνώστη.

Θωμάς Καλπάκογλου

Μπορείτε να βρείτε εδώ το βιβλίο Άγχος και πανικός: γνωσιακή θεωρία και θεραπεία σε μορφή pdf.