Ανακοίνωση θανάτου της καθηγήτριας Μίκας Χαρίτου- Φατούρου

Χθές, έφυγε από κοντά μας η Μίκα Χαρίτου- Φατούρου, Ομότιμη Καθ. Ψυχολογίας στο ΑΠΘ. Η Μίκα, όπως συνηθίζαμε να την αποκαλούμε όλοι οι συνεργάτες και συνάδελφοί της, ήταν εξέχουσα προσωπικότητα στον χώρο της ψυχολογίας. Η Μίκα προσέφερε πολλά τόσο στον χώρο της κλινικής ψυχολογίας, όσο και της γνωσιακής-συμπεριφορικής προσέγγισης.

Υπήρξε επί σειρά ετών Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας της Συμπεριφοράς και μέχρι τέλους μέλος του Δ.Σ. Συνεργαζόταν με το Ινστιτούτο Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς ως επόπτρια, καθώς και στο τμήμα Παιδιών και Εφήβων. Η Μίκα είναι η πρώτη που ίδρυσε και διηύθυνε μεταπτυχιακό πρόγραμμα κλινικής Ψυχολογίας στην Ελλάδα –στο Παν/μιο Θες/νίκης.

Είχε πλούσιο και πρωτοποριακό ερευνητικό έργο. Πάνω στη δική της θεωρία για τους βασανιστές, βασίστηκαν αργότερα οι μελέτες της για τους βασανιστές-δολοφόνους στη Λατινική Αμερική και το Abu Graib με τους Huggins & Zimbardo. Ακριβώς λόγω αυτής της πρωτοπόρας θεωρίας για τους βασανιστές το Βιογραφικό Κέντρο του Cambridge την βράβευσε ως Διεθνή Προσωπικότητα για το έτος 2001. Ακολούθησε το αντίστοιχο βιβλίο όπου πήρε διεθνείς διακρίσεις- βραβεύθηκε ως το καλύτερο βιβλίο το 2003. Το 2010 ανακηρύχθηκε γυναίκα επιστήμονας από το Διεθνές Βιογραφικό Κέντρο του Cambridge και το αντίστοιχο της Αμερικής για την συνεισφορά της στην Ψυχολογία και την Ψυχοθεραπεία. Το 2009 το Αμερικανικό Βιογραφικό Ινστιτούτο την κατέταξε στα σπουδαία μυαλά του 21ου αιώνα.

Ευαισθητοποιημένη σε θέματα ισότητας των δύο φύλων η Μίκα είναι η πρώτη ψυχολόγος που έκανε εκπαίδευση συμβούλων ψυχολόγων στη συμβουλευτική Γυναικών στην Ελλάδα και έχει δημιουργήσει τον Οδηγό Συμβούλων Γυναικών για Θέματα Ισότητας.

Γνωρίζοντας ότι μεταφέρω μόνο μερικές από τις δράσεις και τις διακρίσεις της Μίκας, φοβάμαι πως δεν μπορώ να μεταφέρω επαρκώς τον άνθρωπο Μίκα: Απλή, μακριά από κάθε είδους βεντετισμούς, δοτική, υποστηρικτική στους νέους συναδέλφους, αυθόρμητη και ενθουσιώδης, δραστήρια και ενεργητική . Κυρίως όμως αυτό που θεωρώ ότι χαρακτηρίζει την Μίκα περισσότερο είναι η ανάγκη της για την διαρκή αλλαγή, την μετεξέλιξη στον χώρο της ψυχολογίας και ψυχοθεραπείας.

Καλό σου ταξίδι Μίκα-θα θυμόμαστε πάντα αυτά που μας δίδαξες.
Ντιάνα Χαρίλα
Βασίστηκε στην ομιλία της ίδιας στην τιμητική εκδήλωση για την Μίκα Χαρίτου-Φατούρου στις 31/03/12 στο Παν/μιο Αθηνών

Η κηδεία θα γίνει το Σάββατο 18 Ιανουαρίου, στις 12.00 το μεσημέρι, από το Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών.

Το ΔΣ του ΙΕΘΣ αποφάσισε να κατατεθεί στεφάνι στη μνήμη της.