Ψυχοπαθολογία και Κινηματογράφος

Την Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014 στις 8 μ.μ. θα προβληθεί η ταινία "The Belly of an Architect" του Peter Greenaway (1987), στο πλαίσιο της λειτουργίας της Λέσχης «Ψυχοπαθολογία και Κινηματογράφος».

Με αυτή την ταινία "κλείνει" η φετινή - τρίτη χρονιά προβολών της λέσχης και το θέμα που πραγματευόμαστε είναι η αυτοκτονία και η απεικόνισή της μέσα από τον κινηματογράφο.

Ο Stourley, ένας Αμερικανός αρχιτέκτονας πηγαίνει με τη νεαρή σύζυγό του στη Ρώμη για να εποπτεύσει μια έκθεση αφιερωμένη στον Etienne-Louis Boullee, έναν Γάλλο αρχιτέκτονα του 18ου αιώνα. Ο Stourley πάσχοντας από σοβαρό κοιλιακό πόνο, δεν δίνει μεγάλη προσοχή στην έγκυο γυναίκα του, η οποία βρίσκει παρηγοριά στην αγκαλιά ενός άλλου. Η ταινία, φτιαγμένη από αυστηρά συμμετρικές εικόνες, έχει ασυνήθιστη θεματολογία: την κοιλιά των πρωταγωνιστών ( αρχιτέκτονα και έγκυου συζύγου). Οι στρογγυλεμένες φόρμες υπαινίσσονται τις σφαιρικές κατασκευές του Boullee. Τοποθετημένη στη όμορφη Ρώμη, αυτή η ειρωνική αλληγορία εξετάζει έξυπνα τα ζητήματα της καλλιτεχνικής δημιουργίας.

http://www.imdb.com/title/tt0092637/

Εισηγήτρια της ταινίας θα είναι η κ. Κατερίνα Ευαγγελάκου, σκηνοθέτις.