Έκδοση του πέμπτου Τεύχους του Ελληνικού Περιοδικού Γνωσιακής - Συμπεριφοριστικής Έρευνας και Θεραπείας

Έκδοση του πέμπτου Τεύχους του Ελληνικού Περιοδικού Γνωσιακής - Συμπεριφοριστικής Έρευνας και ΘεραπείαςΚυκλοφόρησε το πρώτο τεύχος του τέταρτου τόμου του Ελληνικού Περιοδικού Γνωσιακής - Συμπεριφοριστικής Έρευνας και Θεραπείας. Πρόκειται ουσιαστικά για το πέμπτο τεύχος του περιοδικού, το οποίο κυκλοφορεί με μια βαριά σκιά να πέφτει επάνω του. Αυτός που εμπνεύστηκε και υλοποίησε την έκδοσή του, ο αγαπητός φίλος και συνάδελφος Κώστας Ευθυμίου δεν είναι πια μαζί μας. Πρόφτασε όμως να επιμεληθεί τέσσερα τεύχη, ανοίγοντας νέες δυνατότητες επικοινωνίας του επιστημονικού λόγου στη γνωσιακή – συμπεριφοριστική θεραπεία.

Η διαδοχή σε ένα πρωτοποριακό εγχείρημα είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση. Πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στο όραμα του Κώστα Ευθυμίου και έτσι το Ελληνικό Περιοδικό Γνωσιακής – Συμπεριφοριστικής Έρευνας & Θεραπείας να συνεχίσει να παίζει ένα σημαντικό ρόλο στην προαγωγή της επιστημονικά τεκμηριωμένης γνώσης στο χώρο της ψυχοθεραπείας γενικότερα.

Το τεύχος αυτό ξεκινά με ένα άρθρο που αφορά στις εμπειρικά τεκμηριωμένες παρεμβάσεις στο πλαίσιο της γνωσιακής – συμπεριφοριστικής ψυχοθεραπείας σε ασθενείς με σχιζοφρένεια. Οι συγγραφείς του, που εκφράζουν την επιθυμία να αφιερώσουν το άρθρο αυτό στον Κώστα Ευθυμίου, υπήρξαν στενοί του συνεργάτες,
κυρίως στο πλαίσιο της προσαρμογής, της εμπειρικής τεκμηρίωσης και εκπαίδευσης του Ομαδικού Γνωσιακού – Συμπεριφοριστικού Προγράμματος IPT (Integrated Psychological Therapy). Ακολουθεί ένα άρθρο βιβλιογραφικής ανασκόπησης που σχετίζεται με τον καταθλιπτικό μηρυκασμό. Παρουσιάζονται τα ερμηνευτικά πρότυπα αυτής της διαταραχής σύμφωνα με τη γνωσιακή – συμπεριφοριστική
προσέγγιση και οι κατάλληλες γνωσιακές – συμπεριφοριστικές ψυχοθεραπευτικές παρεμβάσεις με κυριότερη την εστιασμένη στο μηρυκασμό γνωσιακή – συμπεριφοριστική ψυχοθεραπεία. Τα επόμενα δύο άρθρα είναι επίσης βιβλιογραφικές ανασκοπήσεις και διαπραγματεύονται θέματα που αφορούν τη Διαταραχή Μετατραυματικού Στρες. Το πρώτο αφορά τη Διαταραχή Μετατραυματικού Στρες μετά από σεξουαλική κακοποίηση και αναδεικνύει την αποτελεσματικότητα των θεραπειών αυτών τόσο για την πρόσφατα εγκατεστημένη όσο και για τη χρόνια Διαταραχή Μετατραυματικού Στρες. Στο δεύτερο γίνεται σύγκριση της γνωσιακής – συμπεριφοριστικής ψυχοθεραπείας με τη Θεραπεία του Συμπονετικού Νου και ολοκληρώνεται με συζήτηση σχετικά με τα θετικά αποτελέσματα καθεμίας από αυτές.

Επίσης, αυτό το τεύχος περιλαμβάνει τρεις βιβλιοπαρουσιάσεις και μία παρουσίαση ενός διαδικτυακού παιγνιδιού, που απευθύνονται σε ψυχοθεραπευτές γνωσιακής – συμπεριφοριστικής προσέγγισης παιδιών και εφήβων. Το βιβλίο «Γνωσιακή – Συμπεριφοριστική Θεραπεία παιδιών και εφήβων: Θεωρία και Πράξη» αποτελεί βασικό εισαγωγικό εγχειρίδιο για τους ψυχοθεραπευτές παιδιών και εφήβων γνωσιακής – συμπεριφοριστικής κατεύθυνσης. Το διαδικτυακό παιχνίδι «Ο Άρης και η Αράχνη» προϊόν συνεργασίας του ΙΕΣΘ και της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης, όπως και η ιστορία «Χωρίς αμφιβολία» αφορούν στην Ιδεψυχαναγκαστική Διαταραχή και υποστηρίζουν ουσιαστικά το ψυχοθεραπευτικό έργο. Το εικονογραφημένο παιδικό βιβλίο «Το μικρό Εγώ είμαι Εγώ», εκδοτικό προϊόν της συνεργασίας του ΙΕΣΘ και των εκδόσεων ΤΟΠΟΣ, δεν στοχεύει σε μια συγκεκριμένη διαταραχή, αλλά υποστηρίζει βασικές αναπτυξιακές διαστάσεις,όπως είναι η έννοια του εαυτού, η αυτοπεποίθηση και η αυτεπάρκεια / αυτοαποτελεσματικότητα.

Το περιοδικό είναι διαθέσιμο και σε ηλεκτρονική μορφή, για να το κατεβάστε πατήστε εδώ .

Αναστασία Καλαντζή – Αζίζι
Διευθύντρια Σύνταξης