Ινστιτούτο Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς (ΙΕΘΣ)
  • ΚΟΙΝΟ
  • ΕΙΔΙΚΟΙ
  • ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
  • ΙΕΘΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • Click to open the search input field Click to open the search input field Search
  • Menu Menu
You are here: Home1 / Ανακοινώσεις2 / Θεραπεία3 / Ενσυνειδητότητα και ψυχική υγεία: αλλαγή δυσλειτουργικών συνηθειών και προα...
Publication3

Ενσυνειδητότητα και ψυχική υγεία: αλλαγή δυσλειτουργικών συνηθειών και προαγωγή του δυναμικού για προσωπική εξέλιξη

16 Οκτωβρίου 2020/ Θεραπεία /by george

Στην καθημερινή ζωή είναι πολύ συνηθισμένο να συμπεριφερόμαστε και να αντιδρούμε με τρόπους, που ενώ θέλουμε να αλλάξουμε, έχουμε την τάση να επαναλαμβάνουμε σαν από συνήθεια. Αυτές οι συνήθειες δημιουργούνται από παρελθούσες εμπειρίες, επίκτητα μοτίβα σκέψης και συμπεριφοράς και μας κρατούν δέσμιους, καθώς περιορίζουν την ευελιξία μας, κάνοντάς μας να αντιδρούμε αυτόματα στα διάφορα εσωτερικά και εξωτερικά γεγονότα της ζωής.

Έτσι, οι φαύλοι κύκλοι διαιωνίζονται, ενώ εμείς καταλήγουμε συχνά να νιώθουμε δυσαρέσκεια, θλίψη, ενοχές και θυμό και απομακρυνόμαστε από όσα ονειρευόμαστε ότι θέλουμε να πετύχουμε στη ζωή μας.

Έχει αποδειχτεί ότι ο εγκλωβισμός μας στα δυσλειτουργικά μοτίβα των αυτόματων αντιδράσεων συμβαίνει κυρίως σε στιγμής μειωμένης επίγνωσης. Σπάνια μέσα στη μέρα, σταματούμε για να στραφούμε στον εαυτό μας, διερευνώντας τι πραγματικά συμβαίνει μέσα μας:

  • Τι σκεφτόμαστε,
  • πώς αισθανόμαστε και
  • τι έχουμε την παρόρμηση να κάνουμε.

Οι συνήθειές μας, ακόμα και οι πλέον αυτοκαταστροφικές, μοιάζουν γνωστές και οικείες και τις επαναλαμβάνουμε, αντιλαμβανόμενοι τι έχει συμβεί όταν πια είναι αργά να τις σταματήσουμε.

Ενσυνειδητότητα είναι μια θεραπευτική τεχνική εστιασμένης προσοχής που μας διδάσκει πώς να καλλιεργούμε επίγνωση των σκέψεων, των διαθέσεων και των συναισθημάτων μας, των σωματικών αισθήσεων και των παρορμήσεών μας για δράση, όπως ακριβώς είναι και όπως ακριβώς εκδηλώνονται σε μια δεδομένη χρονική στιγμή. Έτσι, ερχόμαστε σε επαφή με την εμπειρία μας, όπως είναι και όχι όπως υποθέτουμε, φοβόμαστε ή ευχόμαστε να είναι.

Όταν μπορούμε να παρακολουθήσουμε καλύτερα πώς σκεφτόμαστε και αισθανόμαστε μια δεδομένη χρονική στιγμή, αποκτούμε την ικανότητα να αντιλαμβανόμαστε την αλυσιδωτή αλληλουχία που κλιμακώνει τις δύσκολες σκέψεις και τα αρνητικά συναισθήματα. Έτσι, μπορούμε να τα διαχειριστούμε πιο αποτελεσματικά, αντί απλώς να παρασυρόμαστε από αυτά και να αντιδρούμε με αναποτελεσματικούς τρόπους. Μαθαίνουμε ότι οι σκέψεις μας είναι απλώς σκέψεις, δεν είναι γεγονότα, επομένως δεν χρειάζεται να ελέγχουν την καρδιά και το νου.

Όπως κάθε δεξιότητα, έτσι και η ενσυνειδητότητα καλλιεργείται μέσα από τη συστηματική πρακτική. Η ομάδα περιλαμβάνει 8 συναντήσεις στις οποίες συνδυάζονται η εξάσκηση στην ενσυνειδητότητα με γνωσιακές συμπεριφοριστικές τεχνικές με στόχο:

  • την επεξεργασία δυσλειτουργικών μοτίβων σκέψης και συμπεριφοράς που μειώνουν την ικανοποίηση από τον εαυτό και τη ζωή και βλάπτουν την προσωπική εξέλιξη και τις διαπροσωπικές σχέσεις. Μεταξύ αυτών τα κυριότερα είναι: η υπερβολική νοητική ανάλυση (μηρυκασμός), η αποφυγή, η αυτομομφή, οι συναισθηματικές αντιδράσεις και παρορμήσεις.
  • Τον έγκαιρο εντοπισμό αυτόματων δυσλειτουργικών παρορμήσεων και συνηθειών μας. Έτσι, μπορούμε να καλλιεργήσουμε ένα χώρο συνειδητής σκέψης και αναστοχασμού σχετικά με το πώς να προχωρήσουμε πιο εποικοδομητικά και να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις προκλήσεις της ζωής μας.
  • Την ψυχολογική ευελιξία έτσι ώστε να διευρύνουμε τις επιλογές μας για το πώς να αποκριθούμε σε διάφορες δύσκολες καταστάσεις: αντί να αντιδρούμε από συνήθεια, να αποκρινόμαστε από επιλογή.
  • Την ανακάλυψη των δυνατών μας στοιχείων, όπως η ψυχική ανθεκτικότητα, η σημασία της πρόθεσης και της δέσμευσης σε σημαντικά προσωπικούς στόχους.
  • Την καλλιέργεια μιας στάσης δεκτικής κατανόησης, καλοσύνης και αποδοχής απέναντι στις εμπειρίες και τον εαυτό.

Έναρξη: Τετάρτη 4/11/2020
Ώρες: 18:30 – 20:30
Γλάδστωνος 10, Πλ. Κάνιγγος
Συντονισμός: Φωτεινή Λέκκα, MSc, PhD
Διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας
Δασκάλα MBCT (Oxford Mindfulness Centre)
Δηλώσεις συμμετοχής: 210 3840803, καθημερινές 15.00 – 21.00

#ενήλικες, #ενσυνειδητότητα, #ομαδική θεραπεία, #ψυχική υγεία
Share this entry
  • Share on Facebook
  • Share on X
  • Share on WhatsApp
  • Share on LinkedIn
  • Share by Mail
https://www.ibrt.gr/wp-content/uploads/2020/10/Publication3.jpg 1080 1080 george https://www.ibrt.gr/wp-content/themes/enfold-child/LOGO.png george2020-10-16 13:43:282026-03-11 22:35:24Ενσυνειδητότητα και ψυχική υγεία: αλλαγή δυσλειτουργικών συνηθειών και προαγωγή του δυναμικού για προσωπική εξέλιξη

Ακολουθήστε το ΙΕΘΣ

  • facebook-alt
  • linkedin
  • x
  • instagram
  • tiktok

Πρόσφατα άρθρα

  • Συμμετοχή του ΙΕΘΣ στο 1ο Μαθητικό Συνέδριο «Το Νέο Σχολείο»
  • Νέα Ομάδα: Ζώντας με Ενσυνειδητότητα (MBCT-L)
  • Συμμετοχή μελών του ΙΕΘΣ σε επιστημονικό τόμο για το Mindfulness στην Εκπαίδευση
  • Συμμετοχή της ΕΓΣΣ και του ΙΕΘΣ στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Σχολικής Ψυχολογίας
  • Παράταση Δηλώσεων Συμμετοχής Ομαδικού Διαδικτυακού Προγράμματος για τη Μείωση του Σωματικού Βάρους και τη Βελτίωση της Εικόνας Σώματος

Αναζήτηση με hashtag

Ινστιτούτο
Έρευνας και Θεραπείας
της Συμπεριφοράς

Λάκωνος 19 και Λάμψα,
Αμπελόκηποι – Γηροκομείο,
115 24, Αθήνα.

  • facebook-alt
  • linkedin
  • x
  • instagram
  • tiktok
Γραμματεία
info@ieths.gr
Τηλ./Fax. 210 38 40 129
Ώρες λειτουργίας:
Δευτ. – Πέμ. 13.30 – 21.30
Παρ. 12.30 – 20.30
Δελτία Τύπου
Το ΙΕΘΣ στα ΜΜΕ
Επιτροπή Δεοντολογίας
English Pages
Όροι χρήσης και πολιτική απορρήτου
© Copyright 2020 - - Ινστιτούτο Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς - Created by MAKEITREAL
Link to: «Μιλήστε με έναν ειδικό» – Δωρεάν διάθεση βιβλίου αυτοβοήθειας Link to: «Μιλήστε με έναν ειδικό» – Δωρεάν διάθεση βιβλίου αυτοβοήθειας «Μιλήστε με έναν ειδικό» – Δωρεάν διάθεση... Link to: Η Ιολίνα και ο Κορονάκος στα ΜΜΕ Link to: Η Ιολίνα και ο Κορονάκος στα ΜΜΕ Η Ιολίνα και ο Κορονάκος στα ΜΜΕ
Scroll to top Scroll to top Scroll to top
Διαχείριση συναίνεσης

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιστοποιήσουμε τον ιστότοπό σας και την υπηρεσία μας.

Λειτουργικά Πάντα ενεργό
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απολύτως απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της δυνατότητας χρήσης συγκεκριμένης υπηρεσίας που ζητείται ρητά από τον συνδρομητή ή τον χρήστη ή με αποκλειστικό σκοπό τη μετάδοση επικοινωνίας μέσω δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Στατιστικά
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για ανώνυμους στατιστικούς σκοπούς. Χωρίς κλήτευση, η εθελοντική συμμόρφωση εκ μέρους του Παρόχου Υπηρεσιών Διαδικτύου ή πρόσθετες καταγραφές από τρίτο μέρος, οι πληροφορίες που αποθηκεύονται ή ανακτώνται για το σκοπό αυτό από μόνες τους δεν μπορούν συνήθως να χρησιμοποιηθούν για την αναγνώρισή σας. The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Εμπορικής Προώθησης
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση απαιτείται για τη δημιουργία προφίλ χρηστών, για την αποστολή διαφημίσεων ή για την καταγραφή του χρήστη σε έναν ιστότοπο ή σε διάφορους ιστότοπους για παρόμοιους σκοπούς εμπορικής προώθησης.
  • Διαχείριση επιλογών
  • Διαχείριση υπηρεσιών
  • Manage {vendor_count} vendors
  • Διαβάστε περισσότερα για αυτούς τους σκοπούς
Προτιμήσεις
  • {title}
  • {title}
  • {title}