Ζώντας με Ενσυνειδητότητα (MBCT-L)

Το πρόγραμμα βασίζεται σε μια καινούργια και καινοτόμα προσαρμογή της Βασισμένης στην Ενσυνειδητότητα Γνωσιακής Θεραπείας για προβλήματα της καθημερινής ζωής. Απευθύνεται στο ευρύ κοινό και σε όποιον θέλει να μάθει πώς να αλλάξει παλιές δυσλειτουργικές συνήθειες που εμποδίζουν την προσωπική ανάπτυξη και την ευτυχία και επηρεάζουν αρνητικά τη διάθεση, τον τρόπο σκέψης για τον εαυτό και τις σχέσεις με τους άλλους ανθρώπους.

Η ομάδα περιλαμβάνει 8 συναντήσεις στις οποίες συνδυάζονται η εξάσκηση στην ενσυνειδητότητα  με γνωσιακές συμπεριφοριστικές τεχνικές με στόχο την:

  • Ουσιαστική και συνειδητή επαφή με τον εαυτό για την κατανόηση της εσωτερικής εμπειρίας και των προσωπικών αναγκών.
  • Κατανόηση δυσλειτουργικών μοτίβων σκέψης και συμπεριφοράς που μειώνουν την ικανοποίηση από τον εαυτό και τη ζωή, εγκλωβίζουν στη δυσαρέσκεια, τις ενοχές και το θυμό και βλάπτουν την προσωπική εξέλιξη και τις διαπροσωπικές σχέσεις. Μεταξύ αυτών τα κυριότερα είναι: η υπερβολική νοητική ανάλυση (μηρυκασμός), η αποφυγή, η αυτομομφή, οι παρορμητικές συμπεριφορές.
  • Καλλιέργεια της ικανότητας για αναστοχασμό και συνειδητές επιλογές, έτσι ώστε να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά οι προκλήσεις της ζωής.
  • Ανακάλυψη των δυνατών προσωπικών στοιχείων που ενισχύουν την ψυχική ανθεκτικότητα και τη δέσμευση σε σημαντικούς προσωπικούς στόχους.
  • Ουσιαστική εκτίμηση και απόλαυση όλων των καλών και όμορφων στιγμών που προσφέρει η καθημερινότητα.
  • Καλλιέργεια μιας στάσης κατανόησης, καλοσύνης και αποδοχής απέναντι στον εαυτό, τις εμπειρίες και τις δυσκολίες του.

Οι συμμετέχοντες θα λάβουν όλο το υλικό (έντυπο και ηχογραφημένο) για να εξασφαλίσουν την καθημερινή πρακτική τους και το μέγιστο δυνατό όφελος από τη συμμετοχή τους στην ομάδα.

Το υλικό έχει μεταφραστεί και προσαρμοστεί στα ελληνικά για το Ινστιτούτο Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς κατόπιν αδείας από το  Oxford Mindfulness Centre.

Επιστημονικά Υπεύθυνη: Λέκκα Φωτεινή , Ψυχολόγος, Διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας