«Μιλήστε με έναν ειδικό»: Ερωτήσεις και απαντήσεις σε συνηθισμένα ψυχολογικά προβλήματα

(Διατίθεται δωρεάν)

Σύντομη περιγραφή

Το βιβλίο αυτό βασίζεται στην επεξεργασία του υλικού που συγκεντρώθηκε από τη Διαδικτυακή Υπηρεσία Τηλεσυμβουλευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών «Μιλήστε με έναν Ειδικό» με την επιστημονική ευθύνη του Γιώργου Ευσταθίου, υπό τη διεύθυνση της Αναστασίας Καλαντζή-Αζίζι. Οι χρήστες υπέβαλαν ερωτήματα μέσω μίας φόρμας επικοινωνίας και οι απαντήσεις μαζί με το αρχικό ερώτημα δημοσιεύονταν ανώνυμα μετά από 48 ώρες. Οι απαντήσεις των ειδικών βασίζονταν στις αρχές του γνωσιακού-συμπεριφοριστικού μοντέλου.

Το υλικό αυτοβοήθειας που είχαμε στη διάθεσή μας αναθεωρήθηκε σε σημαντικό βαθμό σε συνεργασία με την Χριστίνα Βαρβέρη και την Ελισάβετ Κονσουλίδου, οι οποίες είχαν και την ευθύνη της απάντησης των ερωτημάτων προς την Υπηρεσία κατά τη δεύτερη περίοδο λειτουργίας της. Στο σημείο αυτό, επιθυμούμε να ευχαριστήσουμε θερμά τους συναδέλφους που βοήθησαν σε μία αρχική αποδελτίωση των απαντήσεων από την πρώτη περίοδο λειτουργίας της Υπηρεσίας: Γεωργία Αλεξοπούλου (Ακαδημαϊκά Προβλήματα και Χρήση Ουσιών), Βάσω Αντωνίου (Προβλήματα Διατροφής), Ευθύμιος Βεντίκος (Σεξουαλικές Δυσκολίες), Σοφία Γαϊτανά (Χρήση Ουσιών), Ελένη Κατσάμπα (Τραυματικά Γεγονότα), Γιώργος Κιοστεράκης (Σεξουαλικός Προσανατολισμός), Ευανθία Κονταξή (Γενικά Προβλήματα Υγείας), Χριστιάνα Μήτση (Συμβουλευτική – Ψυχοθεραπεία) και Μαρία Τασσιοπούλου (Δυσκολίες με την Οικογένεια).

Οι πληροφορίες που προσφέρονται επικαιροποιήθηκαν και αναδιαμορφώθηκε η παρουσίαση του υλικού. Καταλήξαμε σε 12 κύριες ενότητες, καθεμία από τις οποίες χωρίζεται σε επιμέρους υποενότητες. Στην αρχή κάθε ενότητας υπάρχει ένα μικρό εισαγωγικό κεφάλαιο, το οποίο ακολουθείται από αντιπροσωπευτικά μηνύματα, τα οποία δημοσιεύονται αφού εξαλείφθηκε κάθε στοιχείο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναγνώριση της ταυτότητας του αποστολέα. Το κάθε κεφάλαιο τελειώνει με τις απαντήσεις σε μία σειρά συνηθισμένων ερωτήσεων που αφορούν στη συγκεκριμένη θεματική.

Η προσπάθεια αυτή έρχεται να συμπληρώσει έναν άλλον οδηγό αυτοβοήθειας που εξέδωσε το Ινστιτούτο Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς με τίτλο «Πρώτες βοήθειες ψυχικής υγείας: Ένας οδηγός για τις ψυχικές διαταραχές και την αντιμετώπισή τους με το γνωσιακό-συμπεριφοριστικό μοντέλο ψυχοθεραπείας» υπό την επιμέλεια του Κώστα Ευθυμίου, της Αθανασίας Μαυροειδή, της Ευθυμίας Παυλάτου και της Αναστασίας Καλαντζή-Αζίζι το 2006. Το «Πρώτες βοήθειες ψυχικής υγείας» είναι επίσης διαθέσιμο δωρεάν στον δικτυακό τόπο του ΙΕΘΣ

Λεπτομέρειες
Χρονολογία ΈκδοσηςΙανουάριος 2020
Αριθμός σελίδων506
Περιεχόμενα